ElaBanda
četrtek, 9. 06. 2016
Layerjeva hiša
Elabanda: Dej mi facko
Začetki ajdovske skupine Elabanda, ki jo sestavljajo Jure Ferjančič (vokal in akustična kitara), Mitja Škrlj (harmonika), Urban Logar (mandolina), Aljoša Košuta (bas), Peter Mozetič (bobni) in Matija Ceket (električna kitara), segajo v leto 2007. Takrat so izdali tudi miniaturni album Postaja 03, na katerem so bile le tri pesmi. Potem, ko je bila njihova pesem En piko zmage uvrščena na kompilacijo Val 08 – Imamo dobro glasbo Vala 202, so izdali še avtorski prvenec Vzemi me s sabo, medtem ko tokrat s pesmijo Dej mi facko napovedujejo nov album, ki naj bi luč sveta ugledal v pričetku novembra.

 

Dej mi facko predstavljajo potem, ko so že leta 2012 izdali singel Naj bo moč in kasneje pogrebno koračnico Ob Wasmih je Wblačnu nd Wajdušno. Obe pesmi bosta vpeti na novi album pomenljivega naslova Facka. Gre za razgibano folk-rock pesem izredno poslušljivega značaja, ki jo še zanimivejšo dela besedilo v ajdovskem narečju, tako značilnem za Elabando. Po prvem delu, obarvanem z rock in pop glasbo, sledi tipično folk obarvan refren, ki pravi: »Auuu dej mi facko, dej mi dej, za rojstni dan, novo leto …« Jure Ferjančič pove, da izraz facka po ajdovsko pomeni klofuta. Zato v pesmi pojem o osebi in njenem navideznem zadovoljstvu, ki naj bi izhajalo iz življenja, vpetega v norme in doseganje ciljev, s katerimi uokvirja svojo pamet, pogled ter cilje. Vse je tako, kot zapove nekdo drug. Vendar: kako lahko pozabimo nase?!« Prav zato že sam naslov kliče po tem, da si vsak prisoli eno “facko”, saj si jo zaradi situacije, v kateri se nahajamo, gotovo zaslužimo vsi. Eden zato, ker je preveč vzel in drugi zato, ker je bil tiho … A z eno facko na dan nikoli nisi sam!
Foto: Tina Velikonja
Album Facka je nastajal več let, sam naslov pa prihaja kot posledica pesmi Dej mi facko. V iskanju motivacije so člani skupine Elabanda izbrali deset pesmi v ajdovskem narečju, ki prehajajo od šaljivosti do samoironičnosti, medtem ko se mednju marsikdaj vrine tudi globoka čustvenost. »Ne trudimo se pokazati novo dimenzijo glasbe, temveč želimo, da to, kar počnemo, izpade pristno,« pove Jure Ferjančič in hudomušno zaključi, da si nikakor ne nazadnje tudi »Elabanda zasluži eno facko, saj je minilo že šest let od izdaje prvega albuma.«
Album Facka je izšel v začetku novembra lani pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Brezplačen vstop.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila