četrtek, 7. 12. 2017
Stolp Škrlovec

Le Phenix in Sorarmonica

​koncertni večer na Dvociklu

​​

sreda, 6. 12., ob 20h Rdeča​ dvorana​ ljubljanskega Magistrata ​

​četrtek, 7. 12., ob 20h Stolp Škrlovec v Kranju

Brezplačno.

Na povabilo koncertnega ansambla ustnih harmonik Sorarmonica se je odzval trio kljunastih flavt Le Phenix s svojo gostjo. Podali so se v novo sozvočje glasbil, ki mu le redko lahko prisluhnemo na koncertnih odrih.

V okviru glasbenih rezidenc Layerjeve hiše – Dvocikel se v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata (sreda, 6. 12., ob 20h) in v Stolpu Škrlovec v Kranju (četrtek, 7. 12., ob 20h) obeta dvojni in povrhu še skupni repertoar.  Ločene in skupne izvedbe poslušalce popeljejo skozi stoletja: od sveta srednjeveške glasbe prek renesanse in baroka, Mozartovega klasicizma, Schumannove romantike, Bartokovega 20. stoletja, celo interpretacije skupine Metallica.

Zasedba Sorarmonica deluje pod vodstvom slovenskega doajena ustne harmonike, vsestranskega akademskega glasbenika, violinista, multiinstrumentalista in skladatelja Vladimirja Hrovata. 8-članski ansambel se je pravkar vrnil z mednarodnega festivala ustnih harmonik v nemškem Trossingnu. Njihov repertoar obsega klasiko od Gallusa do Ravelovega Bolera ter obdelave ljudske in zabavne glasbe.

Ansambel kljunastih flavt La Phenix je nastal na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod vodstvom prof. Mateje Bajt. Sicer uveljavljene solistke v triu poustvarjajo glasbo za kljunaste flavte zelo raznolikih žanrov iz različnih obdobij; od srednjega veka preko ars nove in italijanskega Trecenta vse do poznega baroka, posega pa tudi po literaturi sodobnih avtorjev 20. in 21. stoletja. Na decembrskih koncertih se jim bo pridružila gostja Marjana Jocif.

 

Sorarmonica

Koncertni ansambel ustnih harmonik SORARMONICA, vodilni tovrstni slovenski sestav, se je pravkar vrnil s Svetovnega ustnoharmonikarskega festivala v nemškem Trossingnu, kjer je sodeloval tudi na prejšnjem festivalu pred štirimi leti in za katero priložnost je bil takrat ustanovljen. Tako kot pred štirimi leti, je tudi tokrat dostojno predstavljal Evropo med 90 odstotno prevladujočimi Azijci in je poleg petih tekmovalnih in dveh nastopov na t.i. Odprtem odru imel zelo uspešen, polno obiskan samostojni koncert v prenovljenem Nemškem muzeju harmonik, kateremu je prišel prisluhniti tudi vodja naslednjega Azijsko-pacifiškega festivala, ki bo avgusta 2018 v Pekingu in se po pogovorih z njim in njegovo delegacijo tudi Sorarmonica nadeja svojemu sodelovanju.

Skupina deluje pod vodstvom slovenskega doajena ustne harmonike, vsestranskega akademskega glasbenika, violinista, multiinstrumentalista in skladatelja Vladimirja Hrovata, pri katerem se štiri članice in štirje člani z različnih koncev Slovenije enkrat tedensko dobivajo na vajah. Redno nastopajo v Sloveniji, za sabo pa imajo tudi številna gostovanja v tujini: Hrvaška, Francija, Nemčija, Estonija, Velika Britanija, Italija, Makedonija. Lansko poletje je bil ansambel gost ogromnega Azijsko-pacifiškega festivala na daljnem Tajvanu, pred odhodom pa je bil posnet CD s klasiko od Gallusa do Ravelovega Bolera. Med drugim se ansambel lahko pohvali s številnimi nagradami z mednarodnih festivalov v Estoniji in angleškem Bristolu. Pravkar pripravlja nov CD z etno obarvanim izborom skladb, s tematiko z raznih koncev sveta.

http://www.sorarmonica.si

Le Phenix

Ansambel kljunastih flavt ‘Le Phénix’ je pred leti začel delovati v okviru Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom prof. Mateje Bajt, v sodelovanju z njenimi študentkami. Danes so dekleta že diplomantke in poleg profesorice tudi uveljavljene solistke. Posvečajo se izvajanju glasbe od srednjega veka do moderne na izvirnih zgodovinskih glasbilih s poudarkom na historični izvajalski praksi. Redno nastopajo na koncertih in festivalih po Sloveniji in Italiji, med drugim v Ciklu koncertov stare glasbe v Trstu, Festivalu srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani, Ciklu Koncerti ob svečah v Globodolu, Festivalu Musica Locopolitana v Škofji Loki, Ciklu glasbene mladine Jesenske serenade s koncerti širom Slovenije ter na Akademiji za glasbo. Predstavile so se tudi na mednarodnem kongresu Reme oktobra 2016 v Celju in odmevnim koncertom ob Evropskem dnevu stare glasbe 2017 v okviru Festivala Brežice.

Ansambel poustvarja glasbo za trio kljunastih flavt zelo raznolikih žanrov iz različnih obdobij; od srednjega veka preko ars nove in italijanskega Trecenta vse do poznega baroka, posega pa tudi po literaturi sodobnih avtorjev 20. in 21. stoletja. Ukvarja se s historičnimi izvedbami skladb na podlagi raziskav historične izvajalske prakse in interpretacije različnih slogov. V ta namen uporablja izvirna zgodovinska glasbila, primerna izbranemu repertoarju. Renesančno glasbo izvaja na kopije renesančnih in baročnih flavt. Skupina svoj repertoar med drugim črpa iz bogate zakladnice renesančne polifonije in plesne homofone ter vokalne glasbe; v tistem času je bila namreč pogosta praksa, da so različni instrumentalni sestavi posegali tudi po glasbi, pisani prvotno za vokalne ansamble. Poslanstvo ansambla Le Phénix je približati kljunasto flavto širšemu poslušalstvu, jo predstaviti na visokem nivoju ter skrbeti za njeno popularizacijo tudi v Sloveniji, saj je v tem prostoru edini tovrstni ansambel.

http://ars.rtvslo.si/2017/03/neposredni-prenos-koncerta-ob-evropskem-dnevu-stare-glasbe-seviqc-brezice/

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila