KOSEZI, ključni steber stare pravde

torek, 22. 06. 2021
| 19:00
Češnjev vrt Layerjeve hiše
Vstopnine ni.
Dogodka se trenutno lahko udeležijo vsi, ki imajo potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju - spremljajte trenutne omejitve Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Tudi letos v Layerjevi hiši organiziramo sklop (poletnih) predavanj na temo prenosa ter oživljanja kulturne dediščine, ki jih organizira Društvo AINE v sodelovanju z Mestno občino Kranj.
Na predavanju bo beseda tekla o Kosezih, pripadnikih srednjeveškega družbenega sloja alpskih Slovanov, ki so se v času Karantanije zaradi svojih družbenih in socialnih norm povzpeli nad druge narode, ki so prebivali v predalpskem prostoru. Kosezi so slovenska posebnost in brez obotavljanja lahko rečemo, da predstavljajo slovensko identiteto. Bili so ključni steber slovenstva, t.i. stare pravde. Poosebljajo slovensko poštenost, obrambno in duhovno moč, poznavanje svojega domačega kraja z močno izrazitim občutkom za konjerejo in vinogradništvo. Vse to so lastnosti, po katerih se razlikujejo(mo) od drugih narodov.
Kosezi so bili močan in ugleden sloj staroslovenskega svobodnega prebivalstva ter nosilci obreda ustoličevanja. Sodobnost potrjuje, da je spomin nanje zbledel, zato je čas, da ga ponovno obudimo.
Veselimo se ponovnega snidenja na predavanjih. Lepo vabljeni!
Za glasbeno spremljavo bo skrbela vokalna skupina Sorške kresnice.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila