Vasja Doberlet in Janez Podnar
petek, 13. 03. 2020
- petek, 13. 03. 2020
Vasja Doberlet in Janez Podnar

azstava se ponovno odpira v torek, 5. maja!

Vasja Doberlet in Janez Podnar: Kozolci in mostovi

Galerija Stolpa Škrlovec

Razstava fotografij

13.3./5.5.-29.5.2020

Odprtje razstave: petek, 13. marec, ob 19.00

Fotografa, Doberlet in Podnar, na razstavi predstavljata primere arhitekturne dediščine. Prvi za svoj objekt raziskovanja izbere edinstveni primer slovenske ruralne arhitekture, kozolec. Drugi pa se predstavlja s serijo mostov, za katere meni, da niso zgolj gradbeni dosežki, temveč v njih vidi simbolno vlogo združevanja ljudi.

Vasja Doberlet se že več kot 50 let ukvarja s fotografijo. Sodeloval je na več kot 800 razstavah v več kot 60 državah sveta. Prejel je več kot 130 nagrad. 29-krat je samostojno je razstavljal v Sloveniji, na Madžarskem (Budimpešta), v Grčiji (Atene), v Italiji (Gorica) in na Hrvaškem (Zagreb in Novigrad). Je Mojster fotografije pri FZS in pri FIAP.

Janez Podnar se je pričel resno ukvarjati s fotografijo po upokojitvi .Najprej je sledilo članstvo v lokalnem klubu, nato pa je pričel obiskovati fotografske tečaje in delavnice. Temu je sledila udeležba na klubskih (15) in samostojnih razstavah (9). Ko se je počutil dovolj sposobnega, je sledila udeležba na mednarodnih salonih Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP in Ameriške fotografske zveze PSA . Udeležba na salonih obeh zvez je prinesla 3100 sprejetih del in 85 nagrad. Leta 2016 je pridobil naslov mojstra Ameriške fotografske zveze MPSA in leta 2019 naslov Zlata Ekselenca Mednarodne fotografske zveze-za fotografsko umetnost EFIAP/g.

Kozolci, edinstveni primeri slovenske ruralne arhitekture, so izgubili svoj namen. Sodobne tehnologije kmetovanja jih ne potrebujejo več. Nekoč so pokošeno travo sušili na kozolcih, preden so jo shranili v senike. Sodobne metode pridelave živinske krme omogočajo hitrejše postopke pridelovanja in enostavnejše shranjevanje. Ob tem odločilno vlogo igrajo sodobni kmetijski stroji, ki so popolnoma minimizirali vložek dela človeških rok. Ali je tako pripravljena hrana za živino res boljša, bi lahko povedali prebivalci hlevov. Dandanašnji je pomembno le to, da se optimizira delovne procese. Tudi ljudi, ki pridelujejo hrano, je vedno manj in so vedno bolj samoodvisni. Istočasno pa tudi pomeni, da so vedno bolj SAMI. Sami so tudi postarani kozolci, ki ob plastičnih balah s pokošeno travo samevajo in dobivajo novo, nepomembno namembnost in propadajo ...
Mostovi zbližujejo ljudi že zaradi svoje osnovne vloge. Poseben pomen pa imajo, ker omogočajo komunikacijo in gospodarski razvoj. Gradnja mostov se je skozi zgodovino spreminjala in prilagajala razpoložljivim materialom in tehniki. Razstava posega v obdobje med 15. in 20. stoletjem, ko so prednjačili kamniti ločni mostovi. Njihove značilnosti so enostavnost, estetika, trajnost in statična stabilnost.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila