Kreativnice [BIEN21]

ponedeljek, 8. 02. 2021
- četrtek, 4. 03. 2021
Mergentalerjeva ulična galerija
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
8.2.-4.3.2021
Dobrodošli v novi sezoni uličnih razstav. Leto 2021 posvečamo tekstilu, tekstilni dediščini in njeni sodobni interpretaciji. Ulične razstave v novi sezoni predstavljajo zgodbe tekstila, napisane z vsega sveta, in potekajo v sklopu bienala tekstilnih umetnosti BIEN 2021. Prva razstava, ki jo predstavljamo, ne gre daleč, posveča se vrhunski ustvarjalnosti tekstilnih oblikovalk in ustvarjalk iz Škofje Loke.
Letošnja, že peta sezona, je v nečem prav posebna. Razstave se ne nahajajo zgolj v srcu kranjske kulturne četrti na Tomšičevi ulici pred Layerjevo hišo. Postavljene so kot hibrid – na ulici in na spletu, saj sprememb, ki so nam življenje postavile na glavo v lanskem letu, ne moremo preslišati. Šepetajo nam o novem času, pandemičnem in kmalu, upamo, post-pandemičnem času, ko bo digitalna realnost še bolj vseprisotna.
Morda se ravno zato obračamo k dotiku, mehkobi in toplini, ki jo zna pričarati tekstil.
In prav takšen tekstil skupina žensk, ki ustvarjajo v sodobnem tekstilnem centru Kreativnice, oblikuje v serije ročno izdelanih unikatnih izdelkov.
Kreativnice so Lili Panjtar, Nina Vastl Štefe, Ladka Peneš, Silva Horvat in Anja Musek.
Fotografije so nastale v nekdanji tovarni Šešir Škofja Loka.
Več o Kreativnicah:
Del razstave bo na ogled od 8. februarja do 4. marca na Tomšičevi ulici nasproti Layerjeve hiša, del razstave pa si lahko ogledate na layer.si/bien.
BIENu lahko sledite tudi na:

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila