Kristina Rutar

Kristina Rutar: Tik pred -

četrtek, 4. 03. 2021
| 17:00
| 19:00
Galerija Layerjeve hiše
Razstava skulptur
8. 2.–4. 3. 2021
Galerija Layerjeve hiše
Izčiščene skulpture bivajo v medsebojni soodvisnosti, s čimer tvorijo sebi lasten mikrokozmos, katerega specifika je, da sugerira nujnost gibanja, istočasno pa, paradoksalno, prav to zmožnost gibanja omeji, ponekod celo docela odvzame.
Dinamično – pasivna postavitev izraža eksistencialno resnost situacije, zahteva preudarnost in usklajenost medsebojnega delovanja likovnih elementov in naracije, ki jo kreirajo. Dokler »pajkci« ne vlečejo v skupno smer, ni možnosti, da ubežijo večni zvezanosti. Ravno skozi te medsebojne navezave, tako v metaforičnem kot tudi povsem realnem kontekstu, odmeva hrepenenje po osvoboditvi. Vendar je pomensko polje širše, tematizira tudi ujetost v odnose, vprašanje zmožnosti (in želje) po separaciji ter možnost izbire. Postavljene so namreč bivanjske koordinate, ni pa določena usoda posameznih kipcev, ki imajo preživetvene zmožnosti le v primeru medsebojnega sodelovanja.
Prizori gledalcu razkrijejo atmosfero, prežeto z visoko napetostjo, zdi se, da je situacija tik pred tem, da eskalira. Stanje, v katerega smo postavljeni, je obsojeno na začasnost, je odraz trenutnega stanja, pri katerem je močno implicirana nujnost spremembe, premika. To stanje je tako v svojem bistvu kratkoročno, kot odtis trenutka na fotografskem traku – postavljeni smo v situacijo nevzdržnega, čakajoč spremembo, sočasno pa smo ujeti v trenutek tik pred, iz katerega ne moremo izstopiti. V tem oziru skulpture gradijo brezčasno gibanje, ki pa se nikoli zares ne manifestira. Postavljeni smo torej v zelo specifičen trenutek, ki brsti od življenja in potencialih možnosti, ki so interpretativno odprte in variabilne.
Ustvarjena je realnost, ki je prepuščena sama sebi. Kot avtorica nimam več vpliva na -
Kristina Rutar (1989, Tolmin) je leta 2013 diplomirala na Pedagoški fakulteti, na področju keramike. Leta 2015 je na Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta v Vroclavu, Poljska, zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer dela kot docentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika za področje keramike.
Odpiralni čas Layerjeve hiše
od ponedeljka do petka med 11. in 13. in med 17. in 19.,
v sobotah med 11. in 13.
in po dogovoru.
8. 2. bo ogled razstave možen od 10h do 15h.
Covid 19
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V vseh prostorih je nujno vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dveh metrov, upoštevanje navodil ekipe Layerjeve hiše in spoštovanje smeri ogleda. V notranjih galerijskih prostorih in zunaj (kjer ni možno zagotavljati medsebojne razdalje dveh metrov) je obvezna nošnja maske.
V dneh po državnem kulturnem prazniku se nam z željo po individualnem ogledu izven odpiralnega časa javite na info@layer.si, kjer se bomo dogovorili za ogled razstav.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila