Kulinarične rezidence

četrtek, 26. 01. 2017
Layerjeva hiša

LAYERJEVA HIŠA VABI KUHARJE NA KULINARIČNE REZIDENCE

Umetnost kuhanja in priprave hrane je prestopila meje dobrega okusa. Nismo več v polju dobrega, temveč odličnega, opaznega, zabavnega in vseobsegajočega. Umetnost uživanja hrane je življenje samo. Zdi se, da več kot polovico življenja preživimo ob jedi ali ob misli, kaj bomo jedli. Ob pripravi hrane in pripravi hrane za fotografiranje. Socialna omrežja in blogi so preplavljeni s podobami, ob katerih bi najraje zagrizli v zaslone.

V Layerjevi hiši se na ta fenomen aktivno odzivamo in pozivamo neprofesionalne kuharje, da svoj umami* razvijajo v naših umetniških rezidencah.

*LAYERJEV UMAMI:

- po Layerjevi klasifikaciji prepoznamo: 1. slikarstvo, 2. glasbo, 3. kiparstvo, 4. arhitekturo in skrito umetnost – 5. umami, prefinjen okus vseh okusov

- chefi in izraziti kuharski znalci umami navadno označujejo kot peti okus, ki sledi laikom poznanim štirim: kislo, sladko, slano, grenko

VSEBINSKE SMERNICE:

Za naše skupne pop-up kuharske podvige potrebujemo skupni imenovalec. To bo butičnost okusov. Eden od razlogov je, da bomo vaše umetnine na krožnikih postregli v umetniški galeriji omejenemu številu ljudi.

Drugi razlog je butičnost vaše ideje. Imate jo samo vi in razvili jo boste med rezidenco. Želimo namreč, da je vaša umetnost razvidna iz samega koncepta vaše rezidence. Kaj raziskujete v svoji kuhinji? Vas zanima kuharska dediščina? Ali predvsem sodobna kuhinja? Vegetarijanska? Presna?

Kaj pa butičnost EKOnomije? Umetnost kuhanja se ne realizira zgolj med pripravo in konzumacijo. Šteje tudi stanje po konzumaciji. Kako pripraviti butično večerjo, pri tem pa skrbeti, da bo za nami ostalo čim manj odpadkov? Kako ekonomično porabiti vse sestavine? Začeti je potrebno torej na začetku.

Vse nas zanima, delite vaše ideje z nami! Od vaše prijave bo seveda odvisno, ali vas bomo izbrali, da boste pri nas preživeli ustvarjalne dni kuharske rezidence! Cenimo kuho brez odpadkov in takšno, ki jo lahko uživajo vsi (ne zgolj mesojedci).

Nekaj pomembnih informacij:

+ Kuharske umetniške rezidence trajajo od 5 do 14 dni. Bivanje in tekoči stroški v Layerjevih rezidencah so za uporabnika brezplačni. Posameznik v lastni režiji krije prevoz do Kranja ter sestavine za kuhanje in pripravo hrane.

+ Izbrani kuharji za obiskovalce Layerjeve hiše v času rezidence pripravijo vsaj dve kuharski delavnici, ki jih vsebinsko oblikujejo sami, en sobotni brunch in eno večerjo. Delavnice obiskovalci plačujejo v naturalijah – sestavinah, ki so potrebne za izvedbo delavnic. Večerja in brunch pa se omejenemu številu obiskovalcem zaračuna (ceno večerje določimo skupaj v dogovoru s kuharjem). Zaželeno je, da ima kuhar urejen pravni status (za izdajo računov).

+ Kuharjem je vsak dan na voljo skupina, ki preizkuša njegove čarovnije.

+ Kuharjem sta v času bivanja na voljo rezidenčna garsonjera s kuhinjo in kuharski atelje – pripravljalnica hrane.

+ Prijave sprejemamo do 26. januarja. Izbrali bomo od 4 do 6 kuharjev (ali kuharic, seveda!).

Več informacij: http://info@layer.si

PRIJAVNICA: https://goo.gl/Ygm1vy

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila