Lada Cerar Sedlaček, Metka Zupanič

Lada Cerar Sedlaček in Metka Zupanič: OK JE OK! OK?

petek, 8. 04. 2022
| 18:00
Medprostor Layerjeve hiše
Medprostor
8. 4.—26. 4.
Odprtje razstave: petek, 8. 4., ob 18h
V umetniškem projektu OK JE OK! OK? avtorici Lada Cerar Sedlaček in Metka Zupanić v ospredje postavljata vprašanje uporabe gest. Njihov pomen je pogosto zlorabljen, saj si jih prilaščajo različne radikalne skupine. Geste, ki so že dolgo v uporabi in v družbi simbolizirajo pozitivno, postanejo v kontekstu nestrpnosti negativne. Tako je leta 2019 nedolžna gesta “OK” čez noč postala simbol sovraštva in jo je bilo mogoče najti v bazi podatkov s simboli sovraštva. Zaradi številnih incidentov so sledili pozivi s prenehanjem uporabe omenjene geste, ki so jim odločno nasprotovale določene skupine (na primer potapljači, ki s kretnjo zagotovijo, da so še vedno živi), in posamezniki, ki gesto uporabljajo vsak dan. Avtorici želita s projektom gesti vrniti pozitivno konotacijo, hkrati pa tudi problematizirati negativno komunikacijo, ki v vsakdanjem življenju generira latentno napetost, strah in sovraštvo. Cilj projekta je, da obiskovalec besede in geste ozavesti in jih transformira v nekaj pozitivnega.  Instalacija je sestavljena iz dveh večjih abstrahiranih gest OK. Gesti sta pozlačeni, slednje poudarja njuno vrednost in pomen. Obiskovalec ima pri umetniškem projektu možnost aktivne participacije, saj instalacijo lahko postavlja v različne pozicije in se z njo fotografira. V projektu sta avtorici prikazali različne načine interpretacije besed in gest ter večplastnost umetniškega izraza.
Lada Cerar Sedlaček (1974) je leta 2002 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Ima status samozaposlene v kulturi in deluje samostojno ter od leta 2002 znotraj umetniške skupine KOLEKTIVA. V svojih projektih se pogosto loteva aktualnih družbenih problematik. Navdih za svoja dela išče v zasebni sferi, ki jo vpenja v širši družbeni kontekst. Sodelovala je na mnogih domačih in mednarodnih razstavah ter se udeležila umetniških rezidenc v Notinghamu, Berlinu, Gradcu in Gorici.
Metka Zupanič (1977) ima od leta 2004 status samozaposlene v kulturi. Aktivno deluje v polju sodobne vizualne umetnosti in se ukvarja z različnimi projekti. Sodelovala je na številnih mednarodnih razstavah v Srbiji, na Hrvaškem, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Angliji, Irski, Avstraliji, Kanadi… Študijsko se je izpopolnjevala v Dublinu na Irskem ter bila na večih umetniških rezidencah. Od leta 2002 deluje tudi v umetniški skupini KOLEKTIVA (skupaj z Vesno Bukovec in Lado Cerar). Pri ustvarjanju jo zanimajo aktualni družbeni problemi in različna razmerja, na primer med umetnikom in svetom ter med gledalcem in svetom. Je prejemnica številnih mednarodnih nagrad.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila