David Almajer
sobota, 19. 11. 2016
Layerjeva hiša

David Almajer: Layer Club Special
Podrimo zidove in pustimo pot kulturi

→ nove zgodbe

Z velikim veseljem, ki meji na razburjenje, predstavljamo zidno poslikavo Davida Almajerja z naslovom Layer Club Special. V pubu so v trenutku ujeti velikani in velikanke slovenske kulturne krajine. Čas jih ne ustavi, da se ne bi skupaj družili, se veselili, ustvarjali in to vsem nam na očeh. Pravcati biser kulturne zgodovine na kreativen način nagovarja lenega opazovalca k aktivnemu spoznavanju in izobraževanju o protagonistih slovenske kulture. Vsak od likov ima svojo zgodbo, ki jo poznamo iz zgodovine. Vsak od likov z nekom drugim ustvarja nov odnos, novo zgodbo, ki prinaša nove vsebine v kulturni prostor. Celotna slika pa je sama po sebi zgodba, ki jo bomo z veseljem širili med obiskovalci Layerjeve hiše.

S poslikave gledajo in se za nas ne menijo (z leve proti desni): Janez Puhar, Jožef Štefan, Jurij Vega, Janez Bleiweis, Jože Plečnik, Leopold Layer, Ivan Cankar, David Almajer, Boštjan Hladnik, Cene Avguštin, Primož Trubar, Rudolf Maister, Simon Jenko, Ivana Kobilica, Rihard Jakopič, Fran Milčinski - Ježek, Leon Štukelj, Jože Privšek, Bojan Adamič, Mila Kačič, Majda Potokar, Marjana Deržaj in Berta Ambrož.

→ odprimo pot kulturi

Porušen zid simbolično odpira pot kulturi, ki je danes v podrejenem položaju, čez kulturo in znanost zidamo zidove. Imena slovenske kulture se na sliki družijo v Layerjevem pubu, s čimer simbolično predstavljajo vlogo Layerjeve hiše kot kulturne oaze v kranjskem dogajanju.

- David Almajer

→ tehnika poslikave

Zidna poslikava - mural je visoka 3 metre in široka 7 metrov. Zid je umetnik obnovil in prevlekel s fino silikatno malto za staro gradnjo. Barve poslikave so kombinacija temeljne zunanje zidne barve z akrili za boljšo obstojnost in paraprepustnost.

→ avtor

David Almajer je hišni umetnik hiše umetnikov, Layerjeve hiše in avtor verjetno najbolj znanih kranjskih zidnih poslikav, ki se nahajajo na Tomšičevi ulici na steni lokala Črni Baron, kasneje Jazz Cluba in prikazujejo glasbenike Johna Coltranea, Jaca Pastoriusa in druge. Tokrat je svoj pečat pustil na zidu ob terasi Layerjeve hiše.
David Almajer, skupaj s partnerko Evo Berce, ustvarja unikatne keramične izdelke pod znamko Flamma Art.

Flamma Art Studio & Layerjeva hiša

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila