V sklopu Domnove rezidence ste vabljeni k sodelovanju pri nabiranju, spoznavanju in uživanju divje hrane. Pripravili smo tedenski jedilnik sestavin, večinsko nabranih v naravi, od skrivnostnega Udin boršta, romantičnega kanjona Kokre do skrivnostnih gozdov Šmarjetne gore. V tednu Domnove rezidence boste na dveh delavnicah spoznavali fermentacijo z mlečnokislinskimi bakterijami in fermentacijo z divjimi kvasovkami. Vabljeni boste na večerne prigrizke, v petek pa bomo pripravili divjo večerjo.
Delavnici:
ponedeljek, 22. maj, od 17. do 19. ure
Delavnica fermentacije z divjimi kvasovkami
Divje kvasovke so povsod okrog nas: v nepasteriziranem medu, na cvetovih in plodovih bezga, lubju breze, brinovih jagodah in storžih iglavcev ... Naučili se bomo pripraviti kvasni nastavek in z njim naredili brezalkoholne osvežilne pijače z mehurčki, veganski sončnični jogurt in kvasec za peko palačink in kruhkov. Za res polne okuse fermentiranih sestavin bomo počakali 2 dni – prva divja večerja se bo odvila v sredo, 24. maja, od 17. do 19. ure.
torek, 23. maj, od 17. do 19. ure
Delavnica fermentacije z mlečnokislinskimi bakterijam
Tudi z mlečnokislinskimi bakterijami si delimo okolje: med drugim jih najdemo na površini zelenjave in žit. Naučili se bomo povečevati hranilno vrednost zelenjave – lokalno samoniklo zelenjavo bomo kisali kot kislo zelje ali korejski kimči in ji s tem dodali slast – umami. Fermentirali bomo proseno kašo, ki s postopkom pridobi okus po skuti, in jo uporabili za nadeve, sladice in kot glavno sestavino polnovrednih zajtrkov. Nato pa se bomo lotili še fermentirane sončnične “kisle smetane”. Za res polne okuse fermentiranih sestavin bomo počakali 2 dni – druga divja večerja se bo odvila v četrtek, 25. maja, od 17. do 19. ure.
Divje večerje:
sreda, 24. maj, od 17. do 19. ure
Priprava in uživanje prve večerje
četrtek, 25. maj, od 17. do 19. ure
Priprava in uživanje druge večerje
petek, 26. maj, ob 19. uri
Zadnja večerja (v stolpu Škrlovec)
Rezervacije in udeležba:
Na delavnicah sodeluje do 8 oseb, na večerjah do 20. Svojo udeležbo pri pripravi in uživanju divje hrane rezervirate na e-naslovu: rezervacije@layer.si do 19. maja (oz. zapolnitve mest).
Delavnica fermentacije (22. ali 23. maj) – 5 €
Delavnica fermentacije s pripadajočo večerjo (22. in 24. maj ali 23. in 25. maj) – 7 €
Divja večerja (24. ali 25. maj) – 5 €
Zadnja divja večerja s 4 hodi (26. maj) – 8 € za eno osebo / 15 € za dve osebi
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Nekateri so bistveni za delovanje strani, medtem ko nam drugi pomagajo analizirati in izboljšati vašo uporabniško izkušnjo. Preglejte svoje možnosti in izberite svojo odločitev.
Če ste mlajši od 16 let, se prepričajte, da ste dobili soglasje starša ali skrbnika za vse neobvezne piškotke.
Vaša zasebnost je za nas pomembna. Nastavitve piškotkov lahko kadar koli prilagodite. Za več informacij o tem, kako uporabljamo podatke, preberite našo politiko zasebnosti. Svoje nastavitve lahko kadar koli spremenite s klikom na spodnji gumb za nastavitve.
Upoštevajte, da lahko, če onemogočite nekatere vrste piškotkov, to vpliva na vašo izkušnjo na strani in na storitve, ki jih lahko ponujamo.
Nekateri potrebni viri so bili blokirani, kar lahko vpliva na storitve tretjih stran in povzroči, da stran ne deluje pravilno.
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja in za zagotavljanje pravilnega delovanja strani. Z nadaljevanjem uporabe te strani potrjujete in sprejemate uporabo piškotkov.