Domen Kavčič

Layerjeva kulinarična rezidenca

ponedeljek, 22. 05. 2017
- petek, 26. 05. 2017
Layerjeva hiša

V sklopu Domnove rezidence ste vabljeni k sodelovanju pri nabiranju, spoznavanju in uživanju divje hrane. Pripravili smo tedenski jedilnik sestavin, večinsko nabranih v naravi, od skrivnostnega Udin boršta, romantičnega kanjona Kokre do skrivnostnih gozdov Šmarjetne gore. V tednu Domnove rezidence boste na dveh delavnicah spoznavali fermentacijo z mlečnokislinskimi bakterijami in fermentacijo z divjimi kvasovkami. Vabljeni boste na večerne prigrizke, v petek pa bomo pripravili divjo večerjo.

Delavnici:

ponedeljek, 22. maj, od 17. do 19. ure
Delavnica fermentacije z divjimi kvasovkami  

Divje kvasovke so povsod okrog nas: v nepasteriziranem medu, na cvetovih in plodovih bezga, lubju breze, brinovih jagodah in storžih iglavcev ... Naučili se bomo pripraviti kvasni nastavek in z njim naredili brezalkoholne osvežilne pijače z mehurčki, veganski sončnični jogurt in kvasec za peko palačink in kruhkov. Za res polne okuse fermentiranih sestavin bomo počakali 2 dni – prva divja večerja se bo odvila v sredo, 24. maja, od 17. do 19. ure.

torek, 23. maj, od 17. do 19. ure
Delavnica fermentacije z mlečnokislinskimi bakterijam

Tudi z mlečnokislinskimi bakterijami si delimo okolje: med drugim jih najdemo na površini zelenjave in žit. Naučili se bomo povečevati hranilno vrednost zelenjave – lokalno samoniklo zelenjavo bomo kisali kot kislo zelje ali korejski kimči in ji s tem dodali slast – umami. Fermentirali bomo proseno kašo, ki s postopkom pridobi okus po skuti, in jo uporabili za nadeve, sladice in kot glavno sestavino polnovrednih zajtrkov. Nato pa se bomo lotili še fermentirane sončnične “kisle smetane”. Za res polne okuse fermentiranih sestavin bomo počakali 2 dni – druga divja večerja se bo odvila v četrtek, 25. maja, od 17. do 19. ure.

Divje večerje:

sreda, 24. maj, od 17. do 19. ure

Priprava in uživanje prve večerje

četrtek, 25. maj, od 17. do 19. ure

Priprava in uživanje druge večerje

petek, 26. maj, ob 19. uri

Zadnja večerja (v stolpu Škrlovec)

Rezervacije in udeležba:

Na delavnicah sodeluje do 8 oseb, na večerjah do 20. Svojo udeležbo pri pripravi in uživanju divje hrane rezervirate na e-naslovu: rezervacije@layer.si do 19. maja (oz. zapolnitve mest).

Delavnica fermentacije (22. ali 23. maj)  – 5 €
Delavnica fermentacije s pripadajočo večerjo (22. in 24. maj ali 23. in 25. maj) – 7 €
Divja večerja (24. ali 25. maj) – 5 €
Zadnja divja večerja s 4 hodi (26. maj) – 8 € za eno osebo / 15 € za dve osebi

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila