Slađana Matič Trstenjak

LET

sobota, 7. 03. 2020
- torek, 31. 03. 2020
Mergentalerjeva ulična galerija

Na odprtju bomo predstavili tudi katalog sezone 2019: [TIPTIH]. Vabljeni!

 

Slađana Matić Trstenjak (1985, BiH) je magistrica slikarstva s preko preko dvajset samostojnimi in preko devetdeset skupinskimi razstavami. Je nagrajenka Društva likovnih umetnikov Maribor 2019 in 2016. Živi in ustvarja kot samozaposlena v kulturi v Mariboru. Osebno izpovedno govorico, ki je postala tematska stalnica njenega opusa, je ob razstavi Intimna krajina, ki je do 15. marca na ogled v Kosovelovem domu v Sežani, kustosinja mag. Mojca Štuhec povezala z njenimi otroškimi spomini. Te je prekinila vojna v Bosni, ki je idilično okolje doline reke Bosne iz brezskrbnega igrišča spremenila v nevarno območje.

 

Njena dela prežema na eni strani temačnost in izgubljenost, ki se zrcali v motivih gozda, ter nekakšnega optimizma na drugi strani, ki ga predstavljajo sloji barvnih nanosov, mavričnosti in igrivosti. Slednji slikarko spremljajo skozi njeno delo kot senca otroške navihanosti. A kljub temu da bi v iztrganih in na slikarsko površino prilepljenih papirnatih trakovih, počečkanih kot da so delo nepotrpežljivih otroških rok, lahko ugledali nedolžno igro lepljenke, se nič hudega slutečemu opazovalcu v prsa naseli nelagodje. Nebo se morda začenja jasniti, a korenine dreves Matić Trstenjak so napojene s solzami in nemočjo.

 

Z za njeno ustvarjanje značilnimi trakovi, ki segajo čez rob slike in nam odpirajo prostor v novo dimenzijo, intimni nivo, za katerega smo ustvarjalki hvaležni, da ga pušča odprtega, se Matić Trstenjak že poigrava z medijem kolaža. Na razstavi v Mergentalerjevi galeriji pa se prvič javno predstavlja z digitalnim kolažem, ustvarjenim prav za to priložnost. Svoja obstoječa dela je avtorica postavila v novo kompozicijo, ki združuje elemente štafelajnega slikarstva in primitivne otroške čačke. Risani kolaži prehajajo iz dvodimenzionalnosti v prostor in izstopajo iz okvirja. Mimoidočim želi z njimi sporočiti, da so ustvarjalne možnosti brezmejne. Da lahko, če jim damo priložnost, iz dvodimenzionalnega platna vedno poletijo v druge svetove.

 

www.sladana.com

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila