Likovno društvo Kranj: Dantejevi krogi pekla

petek, 26. 11. 2021
| 17:00
| 19:00
Galerija stolpa Škrlovec
Skupinska razstava Likovnega društva Kranj
26. 11. - 14. 12. 2021
Galerija Stolpa Škrlovec
Vabljeni na samostojen ogled ob odprtju razstave v petek, 26. 11., od 17h do 19h.
S seboj imejte veljavno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.
Božanska komedija je brez dvoma večna klasika, ki se še kako dobro vključuje v duh časa. Pripovedovalec je že od samega začetka izgubljen v temnem gozdu, navdaja ga groza in boji se za svoje življenje, podobno kot se počuti med izolacijo v času pandemije covida, ki je je v pekel potegnila cel svet. Živimo neke vrste suspendirano življenje, zaznamovano s tesnobo, osebnimi in kolektivnimi stiskami. Omejenost na vsakem koraku nam je vzela veliko stvari, ki jih imamo radi in se jih veselimo.
Tekom svojega potovanja se Dante sprašuje o svoji usodi, skrbi ga da bo večno ostal ujet v krogih pekla. Ta ujetost je preslikava naše resničnosti. Kljub vsemu nikoli ne izgubi empatije in človeškosti, ko gleda zvezde je kot prerojen. Uči nas o novih začetkih, prioritetah in pristopih.
Skupinska razstava Likovnega društva Kranj podobno osvetljuje različne poti razdvojenosti, samoodkrivanja in potovanja skozi lastne kroge krize identitete preplašenega človeka, razpetega med peklom in nebom. Epidemična situacija je marsikoga od umetnikov prisilila, da se izolira v prostore svojih ateljejev in se umakne v globine sočutja do kričečega sveta, dokler se ne spotakne ob svoj egoizem in ravnodušnost.
Razstava je nastala kot plod dolgoletnega sodelovanja Hrvaškega združenja likovnih umetnikov in kritikov ter Likovnega društva Kranj. Na njej se prestavlja 18 likovnih umetnikov in umetnic s slikami, videi, grafikami in skulpturami.
Kuratorka: mag. art. Irena Gayatri Horvat

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila