Linda Söderholm in Helena C. Božič
sobota, 4. 01. 2020
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa & Galerija Mahlerca

Linda Söderholm in Helena C. Božič: TIPOGRAFIJA ~ TOPOGRAFIJA

Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa & Galerija Mahlerca

4. 1. - 6. 2. 2020

Odprtje: sobota, 4. januar ob 12h

Avtorici sta inspiracijo za t(r)iptih našli pri Ottmarju Mergenthalerju, predvsem pri njegovem stavnem stroju (linotype, iz leta 1886). Črke in znaki so ročno naslikani na lesene podlage v črkoslikarski tehniki (signpainting) in nato reproducirani v svojevrsten plakatni črkovnjak (type case). Podobe črk, ki v spremenjenko združujejo besedi tipografija in topografija, sta avtorici oblikovali posebej za ta projekt.

Avtorici z delom prevprašujeta tanko ločnico med oblikovanjem, umetnostjo in obrtjo, kakor tudi različna estetska merila, ki so narekovala nastanek in razvoj posameznih slogov. V izhodišču projekta so fizične svinčene matrice črk, njihova tridimenzionalnost in topografija, volumetričnost, dvignjeni deli in izdolbine. Njihova manifestacija na dvodimenzionalnem mediju (tisk) večinoma deluje plosko, učinke reliefa pa sta avtorici upodobili z različnimi načini senčenja. Vse skupaj v celoto povežejo izbrane nevtralne barve.

Pestrost črkovnih vrst sta avtorici poudarili z izbiro raznovrstnih oblik in morfologij črkovnih podob. To je značilno predvsem za akcidenčne (display) sloge, pri katerih so razlike bolj očitne, zato je navdih pri slednjih logičen. Na ta način sta avtorici ustvarili podobo tipografije, ki udejanja bogato paleto stilov.

Osnovni delci logogrifa na plakatih nagovarjajo mimoidočega, da vsakokrat znova odkriva raznolikost latinice in njenih oblik. Originale si lahko ogledate na prodajni razstavi, postavljeni v Galeriji Mahlerca.

Linda Söderholm in Helena C. Božič sta CASUAL SIGNS. Letos sta razstavili projekt Kaunogram na Typocraft Helsinki v okviru Design Week Helsinki. Linda ima magisterij z Aalto University School of Arts, Design and Architecture ter z Univerze v Helsinkih na Finskem. Deluje kot grafična oblikovalka doma in v tujini. Zadnje čase se posveča kaligrafiji in črkoslikarstvu. Poleg Evrope, so bila Lindina dela razstavljena tudi na Kitajskem in v Braziliji. Helena je diplomirala iz grafičnih in interaktivnih komunikacij ter iz geologije (Univerza v Ljubljani), novinarsko/špikersko znanje je nabirala na Radiu Študent. Ukvarja se z oblikovanjem, tipografijo ter vodenjem delavnic Črkoslikarije. Za svoja dela je prejela več priznanj.

IG: @casual.signs
FB: @casual.signs.ljubljana
EMAIL: casual.signs.ljubljana@gmail.com

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila