sreda, 20. 04. 2016
- torek, 26. 04. 2016
Layerjeva hiša

Layerjeva hiša z aprilom začenja z novim ciklom večerov, namenjenih literaturi. Aprila se posvečamo tematiki družine, v goste prihaja Feri Lainšček, pripravljamo predavanje o ruski književnosti in delavnico pisanja eseja na maturi, vse zagnane dijake pa pozivamo k sodelovanju na literarnem natečaju za najboljši esej.

»Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje.« Lev Tolstoj

Tolstojeva Ana Karenina in delo Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov bosta osrednji deli literarnih večerov. V zadnjem stoletju so se na področju razumevanja družine in partnerskih odnosov zgodile celovite spremembe. Protagonistki iz knjig, ki jih letos obravnava slovenščina na maturi, Ana Karenina ter Elica Sreš, sta pionirki na področju novega, drugačnega razumevanja ženske, ki je razpeta med družinskim življenjem, varnostjo, ljubeznijo, čutnostjo in zunanjimi družbenimi prisilami.

sreda, 6. april, ob 18h

Literarni pogovor o knjigi Ločil bom peno od valov in pomenu družine s pisateljem Ferijem Lainščkom

 

sreda, 13. april, ob 18h

Predavanje o ruski književnosti s poudarkom na ruskem realizmu – slogu, v katerem je Lev Tolstoj napisal roman Ana Karenina. Predava: Urška Potočnik, uni. dipl. slov. in uni. dipl. rus.

 

 sreda, 20. april, ob 18h

Delavnica »Kako napisati esej na maturi«, na kateri bomo povzeli glavne točke, ki jih je pri maturitetnem eseju potrebno upoštevati, dijaki pa bodo dobili smernice tudi za pisanje nagradnega eseja na temo družine. Število mest za delavnico je omejeno, prijavite se na info@layer.si.

LITERARNI NATEČAJ: ESEJ NA TEMO DRUŽINE 

Dijake in mlade pozivamo, da sodelujejo na natečaju za najboljši esej na temo družine, ki traja od 1. aprila do 25. aprila. Izhodiščna tema eseja je Tolstojeva misel »Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje.« Datum za oddajo eseja je 25. april (do 18h), dan kasneje, v torek, 26. aprila, ob 18h pa bodo dijaki deležni ocene svojih esejev, razvijali bomo kritično debato, najboljše eseje bomo tudi prebrali. Zaključno debato bo vodila Ana Žunič, diplomirana slovenistka in absolventka sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

POGOJI za sodelovanje 

Esej pošljete do 25. 4. do 18. ure na naslov info@layer.si z  zadevo „Literarni natečaj“. Esej naj vsebuje od 700 do 1000 besed. Esej mora biti avtorsko delo. Ni pogoj, da je avtor eseja dijak zadnjega letnika, na natečaju lahko sodelujejo vsi nadobudni pisatelji in pisci, stari od 14 do 20 let. Avtor najboljšega eseja bo prejel dve vstopnici za koncert Gaby Moreno na gradu Khiselstein (18. maj na Tednu mladih 2016) ter dve ledeni kavi na terasi Layerjeve hiše (maja 2016). Dogodki so brezplačni, vabljeni dijaki ter vsi ljubitelji literature!

V mesecu maju vas v okviru cikla Literarne ciklame vabimo k odprtem mikrofonu na temo ljubezenskih pesmi, junija pa mikrofon odpiramo za kratko prozo na temo naroda.

Zahvaljujemo se Gimnaziji Kranj in Tednu mladih.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila