Manja Fürst: ODTISI INTIME

četrtek, 4. 04. 2024
- sobota, 4. 05. 2024
Galerija Layerjeve hiše
Odprtje razstave bo v četrtek, 4. 4., ob 18h.

Odtisi intime je serija prepleta keramike in slik na platnu. Keramična dela se odprejo in presežejo meje tradicionalne obrti v področje umetnosti. Ker je umetnica želela ujeti subtilno medsebojno igro kožnih gub, odtisov in sledi življenja, je natančno izdelala keramiko in jo oblikovala tako, da zrcali zapletene vzorce in obrise človeške kože – vzbuja teme intimnosti in nežnosti. Skozi fuzijo ročnega mojstrstva in slikanja je keramiko spremenila v otipljivo platno, ki neopazno združuje tradicionalne tehnike s svobodo umetniškega izražanja. Valovite, nežne, razpokane oblike znotraj del simbolizirajo intimne pokrajine človeškega dotika in kože ter gledalce vabijo k razmišljanju o minljivi naravi fizične povezanosti in odkrivanju lepote v ranljivosti. Z uporabo nežnih barvnih tonov, reliefov in tekstur se želi poigravat in prikazovat odtise nežnosti, minljivosti ter čutnosti, zavite v tančico mističnega. V interaktivnem delu razstave pa si umetnica želi, da svoj vtis/odtis občutij pustijo obiskovalci razstave.

Ta serija ima globoko osebno povezavo in služi kot odraz avtoričinega navdušenja nad dotikom in ranljivostjo. Je potovanje samoodkrivanja skozi umetnost oblikovanja različnih medijev imitacije kože, vtisov, odtisov, sanj in sledi življenja.

 

Manja Fürst je akademska oblikovalka unikatov. Na ljubljanski Likovni Akademiji je diplomirala iz oblikovanja keramike in stekla, magisterij pa je nadaljevala v Beogradu na smeri umetniška režija in konceptualna umetnost. Od malih nog stalnica v njenem delu ostaja risba in slika, ampak jo zanima ogromno vej umetnosti in vedno želi poskusiti kaj novega. Izražati se poskuša v najrazličnejših materialih, ki jih z navdušenjem raziskuje pri svojih delih. Ob stiku z njimi uživa in odkriva nove svetove. Njene svetove. V njih je dovoljeno vse. Vse, kar si zamisli in zaželi. Naredi lahko, kar hoče. Odpirajo se ji vedno nove dimenzije, ki jih neskončno rada raziskuje in v katerih se precej dobro znajde. Ukvarja se s svojimi mislimi, čustvi, razmišljanjem, videnjem ter dojemanjem sebe in drugih. S spomini, odnosi, notranjimi boji in razkoraki, z vsemi dobrimi in slabimi izkušnjami. Mnogokrat se obrača k naravi. Ta jo pomirja, iz nje črpa ideje. Največ navdiha ji daje voda. Tako njeno mirno valovanje kakor tudi njena strašna rušilna moč. Ob sprehodih v naravi se sprosti, odplava, izgine iz tega sveta. Odpre se njena domišljija brez konca. Išče forme, povezuje oblike, opazuje in razmišlja. Tu najde svoj mir in navdih. Tu je doma.

 

Fotografije: Maša Pirc

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila