Maria Juliana Byck

Maria Juliana Byck: Tekstilni spomini [BIEN 2021]

ponedeljek, 12. 07. 2021
- petek, 6. 08. 2021
Layerjeva hiša
Maria Juliana Byck je pesnica, umetnica, ustvarjalka eksperimentalnih filmov, etična modna oblikovalka in socialna praktičarka, ki sodeluje v videu, zvoku, instalaciji, performansu in sodelovanju na lokaciji. Njeni nedavni projekti se osredotočajo na trajnostne prakse ustvarjanja kulturnih dobrin s pomočjo kreativne ponovne uporabe, izmenjave, psihogeografije ter vizualne in zvočne etnografije. Verjame, da umetnost ne zahteva genija. Zahteva predanost, radovednost in tolažbo, da gremo proti zrnu družbe. Pomembna je sposobnost prepoznavanja tistega, česar ne razumemo, in odzivanja z učenjem in delom, ki odkriva neznano, nevidno in nejevoljno. Njena praksa je osredotočena na uporabo fotografske kamere kot orodja za odpiranje srečanj s skupno rabo in poslušanjem.
Umetnica, ki prihaja iz Grčije, po rodu pa je američanka, skupaj s kranjsko tekstilno in umetniško skupnostjo ustvarja miselni zemljevid tekstilnih spominov. Želi si slišati zgodbe, prenos znanja na mlade, kako je mesto živelo s tekstilno industrijo in kje so možnosti za ponovno povezavo, obuditev starih vezi med njima.
Za več informacij o njenem projektu, ki ga bomo v Layerjevi hiši odprli kot razstavo 5. avgusta, nam sledite nam na socialnih omrežjih, predvsem pa vabljeni, da jo osebno spoznate med 12. julijem in 6. avgustom, ko prebiva v Layerjevi hiši. Delite svoje osebne tekstilne zgodbe!
Projekt je podprt s strani programa Evropske komisije I-portunus, s pomočjo Bienala zahodnega Balkana.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila