Marta Živičnjak

Marta Živičnjak: Odsevi / Reflections

petek, 6. 05. 2022
| 18:00
Galerija Mahlerca
Prostorska postavitev
6. 5.-4. 6. 2022
Galerija Mahlerca
Odprtje razstave: petek, 6. maj, ob 18h.
V prostorski postavitvi Odsevi v manjših in večjih oblikah umetnica Marta Živičnjak skuša na delno abstrakten način prenesti lastno izkušnjo realnosti okoli sebe, v tehniki akvarela na okroglih oblikah nekoliko večjih in manjših dimenzij papirja.
Delo, ki obiskovalca popelje v svet umetniškega polja iskanja, umetnica Marta Živičnjak ustvari z namakanjem akvarelnega papirja v različne odtenke modre barve - prostorskost doseže z manipuliranjem sušenja papirja pri različnih temperaturah, saj se le-ta zvija na drugačne načine, kar postane izziv pri ustvarjanju. Papir je medij, ki s tokom zraka prenaša vibracije obiskovalca, torej “nove” realnosti okoli sebe. Umetniške oblike pritegnejo pozornost s svojimi lahkimi gibi, ki pomirjajo in sproščajo. Umetniška instalacija prenaša umetničine lastne asociacije, motive in izkušnje ob izdelovanju postavitve.
Začetek modrega cikla Odsevi se je začel s povabilom na skupinsko razstavo Blue-Women's Perspective, kjet je Živičnjak začela uporabljati modro barvo na nekoliko drugačen način, predvsem s poudarkom umeščanja oblik v prostor. Prostorska postavitev je nastala skozi reliefe in je popolnoma ločena od površine - je nizanje modrih oblik na niti različnih dolžin in gostote. Postavljati v prostor oblike, ki so odvisne od toka zraka, ki spreminja sestavo teh organskih oblik v prostoru. Poleg pojavnosti pretoka zraka v prostoru je ključna tudi naravna svetloba, ki dodatno odpira izkušnjo lastnih pervcepcij na dogajanje, gibanje in obstoj nestatičnega okoli nas. Z instalacijo umetnica vabi, da galerijski prostor in obiskovalec postaneta del nove, interaktivne, doživetvene realnosti.
Marta Živičnjak (1987, Zagreb) je leta 2006 diplomirala na Šoli za uporabno umetnost in oblikovanje v Zagrebu. Po končani gimnaziji se je vpisala na Akademijo likovnih umetnosti v Zagrebu (pedagoški oddelek). Po končanem dodiplomskem študiju se je odločila za podiplomski študij slikarstva. Od leta 2010 je članica Hrvaškega društva likovnih umetnikov v Zagrebu. Diplomirala je leta 2012 v razredu profesorja A. Rašića. Od leta 2021 je članica Hrvaškega društva likovnih umetnikov uporabnih umetnosti, Sekcije za tekstilno ustvarjanje. Je zunanja sodelavka Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu in Galerije CEKAO v okviru Pučke odprte univerze, kjer vodi razstavni program. Živi in ​​dela v Zagrebu.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila