Matej Strojan: Kadar beseda ne zaleže, palica vreže

sreda, 8. 02. 2023
- sobota, 4. 03. 2023
Galerija Mahlerca

Razstava Kadar beseda ne zaleže, palica vreže umetnika Mateja Strojana prikazuje palico kot najbolj univerzalno orodje in simbol. Od vladarja do berača in nazaj. Od športnega rekvizita do lomilca kosti. Betežnega papeža in nadobudnega skakalca v višino.

»Kadar beseda ne zaleže, palica vreže.«

»Vsaka palica ima dva konca.«

»Za vsako rit raste palica.«

»Če pobereš en konec palice, pobereš tudi drugega.«

Serija objektov, katerih slehernik je pretežno sestavljen iz že izdelanih delov, kupljenih v Bauhausu, morda Merkurju. Običajni gradbeni elementi, kot so keramične kljuke, žebljički, les, konstrukcijski elementi v novi celoti postanejo del eksponatov.

Matej Strojan (1988, Ljubljana), je obiskoval Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani, pri mentorju Marjanu Ocvirku in kasneje Maruši Zorec. Med letom 2018/19 se je izobraževal na Finskem, na univerzi University of the Arts Helsinki, na temo kiparstva pod mentorstvom Jamesa Prevetta. V njegovem delu je običajno zaslediti nehoteno erotiko, ki jo, tako kot nasilje, smatra za neizbezno danost reči. Hrana se mu zdi pomemben del življenja. Leta 2018 je na delavnici Montraker v kamnu izdelal javno skulpturo Res, ki je postavljena v Vrsarju, Hrvaška. Na Finskem je sodeloval na skupinski razstavi Dimensions tomorrow, Helsinki, 2019. V Ljubljani je dvakrat prejel drugo priznanje za portret Petra Žiwobskega in Ane Mayer Kansky, 2020. Skupaj z Iido PII je razstavljal na Finskem, Turku, oneSize. Leta 2021 je razstavljal v Ljubljani na razstavi mladih umetnikov, Različni, odlični., ki jo je kuriral Jurij Selan. Istega leta se je udeležil eksperimentalne skupinske razstave na Finskem, Helsinki, First international festival of manuports.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila