Mateja Gorjup
petek, 12. 08. 2016
Layerjeva hiša

Mateja Gorjup prihaja z lani izdanim prvencem IJEKARU, njeno glasbo pa bo v živo spremljal slikar Mitja Ficko.

IJEKARU je preplet mnogih avtorskih skladb, ljudskih pesmi v preobleki, improvizacijskih vložkov in pesmi, ki so nekod vmes.

Mateja Gorjup

etno, ijekaru

Vrsto let poustvarja ljudsko péto dediščino, Zadnja leta - pol ducata jih je že, pa jo žene v iskanje in raziskovanje glasu in glasov, prisluhanje njihovemu mnoštvu in muziciranje z njimi.

V koncertnih večerih, ki jih izvaja gre za preplet priredb slovenskih ljudskih pesmi, Matejinih avtorskih komadov in eksperimentalnih vložkov. Med poustvarjenimi slovenskimi ljudskimi pesmimi je moč najti tiste, ki se med ljudmi še vedno pojejo in one, katerim je melodija že pošla, besedilo pa Mateja najde v zbirki Slovenske narodne pesmi, ki jo je pred več kot debelim stoletjem uredil Karel Štrekelj.
Po vrsto letih poustvarjanja ljudske péte dediščine so se Mateji začeli rojevati avtorski komadi. Često ločnica med ljudskim in avtorskim ni jasno zarisljiva.
Pol ducata let je od kar Mateja intenzivno pluje v vodovju iskanja, raziskovanja glasov. Od pesmi jo pot vodi bolj in bolj nazaj: h glasu, dihu, eksperimentu.

Vstop je prost!

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila