Miranda Rumina
torek, 19. 12. 2017
- sreda, 31. 01. 2018
Mergentalerjeva ulična galerija

Miranda Rumina: Med nebom in zemljo

19. december 2017 - 31. januar 2018

Mergentalerjeva

ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa

Odprtje: torek, 19. december, ob 18. uri

Med nebom in zemljo je nova umetniška postavitev Mirande Rumina, ki je umeščena na ulico med mestni beton in težo zimskega zraka. Plakatna instalacija predstavlja projekt, ki ga brez zadržkov lahko umestimo v predal trajnostne umetnosti, četudi ta neposredno ne nagovarja ekoloških tem in za svojo manifestacijo, kljub temu da so pred nami dela iz stekla in papirja, ne uporablja recikliranih materialov. Reciklažo najdemo šele, ko se poglobimo v samo vsebino. Fotografije objektov iz stekla so namreč nastale za instalacijo Four Seasons / Štirje letni časi v Valvasorjevi kapeli na medijskem gradu na Izlakah, ki je bila na ogled postavljena točno 20 let nazaj, 19. 12. 1997.

Na današnji dan …

Z nizanjem dogodkov na točno določen dan ljudje oblikujemo posebno razmerje z določenim datumom v svojem življenju. Morda gre za rojstni dan otroka, vnuka, nas samih, ali pa za dan, ko smo za vedno opustili kajenje. Razlogi so različni, s prisvajanjem določenega datuma kot bolj svojega pa gradimo na trajnosti spomina. Ob razstavi Med nebom in zemljo obnavljamo spomin na dvajset let staro/mlado vizualno stvarnost, ki jo je ustvarila Rumina, kustosinja Nives Marvin pa je ob njenem delu prepoznala presek arhaičnosti in sodobnosti ter žlahtnost tradicije. Vizualna stvarnost se je zapisala v spomin objektov, zemlje, našega okolja. S svojo energijo je instalacija že 20 let nazaj dodala nekomu neznatno, drugemu oprijemljivo spremembo konstruiranega tu in zdaj. Vsak dogodek, intimen ali javen, vpliva na posameznikov spomin. Posledice in vplivi se izmenjujejo. Umetnost oblikuje energijske tokove in iz njih tudi izvira. Vsaka stvaritev je kot metuljev let. Iz kaosa razviti, vanj se vrnemo. Morda čez točno 20 let.

Miranda Rumina je mednarodno uveljavljena multimedijska umetnica, ki od leta 1990 ustvarja v različnih medijih: slikarstvo, kiparstvo, instalacija, video, digitalna umetnost, fotografija, dizajn, literatura. Izpeljala je že prek sto sedemdeset vidnejših samostojnih razstav, skupinskih projektov in multimedijskih predstavitev v pomembnih slovenskih in tujih institucijah, med katerimi so Narodni muzej Slovenije, Cankarjev dom, Ljubljanski grad, Stari grad Celje, Mestna hiša Konstanz v Nemčiji, švedska Moderna galerija Luleå, londonska 5th Base Gallery ter Tibetanski paviljon, Pitanga, Kalakendra, Art & Soul v Indiji, Salwa Zeidan Gallery v Abu Dhabiju ter Institute for Peace v Manami v Bahrainu. Poleg aktivnega umetniškega delovanja se že več kot trideset let posveča ekologiji. Letos je z veliko skupinsko razstavo v Bahrainu postala ena od mednarodnih slikark ambasadork gibanja Women in Art for Peace. Od leta 2014 živi in dela v Londonu pod okriljem ZEN+.

Album iz odprtja razstave: POVEZAVA

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila