Medena dežela

četrtek, 19. 08. 2021
| 21:00
Vovkov vrt
Filmske projekcije poletja
8. 7.–19. 8. 2021 vsak četrtek ob 21h
Vovkov vrt (amfiteater ob vrtu gradu Khislstein)

Tudi letos - poletni četrtki so rezervirani za blazine, kakšno opojno pijačo in oged filmske projekcije pod zvezdami. V Kranju spet gledamo dobre filme, kot vsako leto na Vovkovem vrtu. Počakamo, da ura na kranjskem zvoniku odbije devet in zaženemo projekcijo. Letos vas vabimo na sedem projekcij tako tuje kot domače produkcije, se vidimo!

Četrtek, 19. 8. ob 21h

Medena dežela
Tamara Kotevska in Ljubomir Stefanov I Severna Makedonija I 2019 I 86 min
Zgodba
Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Njeno spokojno življenje pa nekega dne vznemiri nomadska družina, ki prispe z rohnečimi motorji, sedmimi hrupnimi otroki in čredo krav. Hatidže se razveseli družbe in z ničemer ne skopari – ne z ljubeznivostjo ne s svojo posebno rakijo ne s starodavnimi čebelarskimi nasveti …
Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske.
Iz prve roke
»Film je postavljen v nekakšen nezemeljski kraj, ki ga nista zaznamovala specifični čas in geografska lega in ga ni mogoče doseči po rednih cestah, hkrati pa je le dvajset kilometrov oddaljen od najbližjega modernega mesta. Tamkajšnje družine govore starodavno turško narečje, zato film bolj kot dialog poganja vizualna pripoved, like pa spoznavamo skozi govorico telesa, medsebojna razmerja in njihova čustva. To vizualno, intuitivno sporazumevanje gledalcu približa protagoniste in – še pomembnejše – naravo. Zavemo se, da smo zgolj ena od številnih vrst in da nismo nič manj podvrženi vplivu okolja. […] Hatidžina zgodba razkriva širšo idejo o tem, kako tesno sta prepletena narava in človeštvo – in kaj utegnemo izgubiti, če prezremo to temeljno povezavo.« (Ljubomir Stefanov in Tamara Kotevska)
Kritika
»[…] ta dokumentarec ni nič manj kot najdeni ep, okoljska alegorija iz resničnega življenja in – ne nazadnje – jedka komedija o prastarih težavah z brezobzirnimi sosedi. […] Uvodne minute so osupljive; česa tako sublimnega, čudnega ter človeške in naravne lepote polnega v filmu še nisem videl. […] Ljubomir Stefanov in Tamara Kotevska nista zgolj zabeležila ritmov in tekstur podeželskega življenja. Svoja opažanja – več kot štiristo ur posnetkov – sta oblikovala v navdihujočo neorealistično pravljico, otožno in ganljivo pripoved o boju, vztrajnosti in spremembah. […] Tih, intimen in intenziven, a hkrati z epsko veličino navdahnjen film. Pesem, prežeta z zgodovino.« (A.O. Scott I The New York Times)
____
Vstopnine ni, ogled filmov je brezplačen.
V primeru dežja in slabega vremena bodo dogodki prestavljeni v Letno gledališče Khislstein. Informacijo o prestavitvi bomo objavili na socialnih omrežjih na dan dogodka. Če bo film predvajan na Vovkovem vrtu, bomo v začetku poletja počakali nekaj minut na temo. Na vrtu bodo blazine, za bolj prijeten ogled si prinesite svoja sedišča, blazine, deke itd.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila