Nathanael Andeini
sobota, 20. 06. 2015

Razstava bo na ogled od 20. 6. do 6. 7. 2015

Layerjeva hiša v Mahlerci ob koncu šolskega leta gosti mlade umetnike, učence OŠ Simona Jenka Kranj, ki na kreativni način opozarjajo na medvrstniško nasilje. Odprtje razstave bo v sklopu dogodka Živa ulica, ki oživlja kranjsko Tomšičevo ulico. V sklopu razstave bomo nekatere podobe mladih avtorjev lahko videli tudi na Mergentalerjevi hiši nasproti Layerjeve hiše.

Moja druga stran je projekt, ki želi nagovoriti pojav medvrstniškega nasilja na kreativni in življenjski način. Vzpostavlja dialog med otroki in posega v razredno dinamiko po nenavadni poti. S takšnim delovanjem dosegamo preobrat in na klasično konfliktno situacijo, kjer se otroci med seboj ne spoznavajo in ne komunicirajo zaradi navideznih razlik, pogledamo na nov način. Namen projekta je, da preko kreativnih psiholoških prijemov izkustveno poda novo perspektivo in odpre vrata novim načinom komunikacije. Sposobnosti razumevanja različnih perspektiv so ključni tudi pri razvoju občutka za sočloveka in širše socialne inteligence.

 

Projekt je bil predstavljen kot kreativna delavnica, ki je imela dva dela. V prvem delu so otroci sedeli v parih, obrnjeni s hrbtom proti drug drugemu. Eden izmed udeležencev je imel v roki predmet, ki ga je drugemu opisoval, drugi pa je moral risati po pripovedi prvega, ne da bi ga videl. Na drugem delu so nasprotno udeleženci v parih opazovali drug drugega in se risali, ne da bi gledali na papir. Oba dela sta bila namenjena razvoju sodelovanja. V prvem delu se razvijeta veščini poslušanja in zaupanja sočloveku. Mladi razvijajo tudi novo perspektivo, ki jo razlagamo kot drugačno, ne napačno. Psihološki trenutek, ko opazuješ sošolca, sočloveka, ko ga dobro pogledaš in si zanj vzameš čas, nas lahko pozitivno preseneti. Zavemo se, da rišemo izključno našo resnico, našo perspektivo, da je ta unikatna in pomembna, nikakor pa ne edina. Vsa ta spoznanja smo v sklopu projekta zaokrožili z izdatno mero dobre volje in iskrenega otroškega humorja, prepuščenega njihovi lastni modrosti in ne pričakovanjem, ki jih družba postavlja prednje.

Idejna avtorja sta Nathanael Andeini, družbeno odgovorni umetnik in učitelj iz Združenih Držav Amerike ter Tina Turk, umetnica in psihološko-osebnostni terapevt iz Slovenije.

Avtorja se posebno zahvaljujeta Ingrid Klemenčič in Alenki Kuhar za mentorstvo učencev ter Robiju Kukoviču, Luki Rejcu in Jasni Milek za podporo in sodelovanje.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila