Tea Curk Sorta

(Ne) samo gib

petek, 21. 04. 2017
- sobota, 13. 05. 2017
Razstava je del skupinske postavitve Sence matriarhata. Štiri kiparke, Kristina Rutar, Tea Curk Sorta, Nika Rosman in Martina Marenčič, se na razstavi Sence matriarhata predstavljajo na štirih samostojnih razstavah. Vsaka v delu prostorov Layerjeve hiše in stolpa Škrlovec spregovori svoj kiparski jezik, ki subtilno prišepetava: hočemo nazaj telesnost. Pri razstavi Sence matriarhata ne gre za razstavni projekt o ženskih umetnicah ali ženskih motivih. To je razstava o življenju, rodnosti, dojkah, gibanju, svetlobi, človeku.
                                                                                                  (NE) SAMO GIB

Primorska kiparka in magistrica grafike Tea Curk Sorta je predstavnica mlajše generacije slovenskih umetnic. V svojem ustvarjalnem delu, tako grafiki kot kiparstvu, posveča osrednjo pozornost ženski figuri, ki jo zanima iz več razlogov. V nekoliko starejših grafičnih delih, nastalih v času magistrskega študija grafike, je raziskovala stilizirano formo ženskega telesa. Pri oblikovanju glinenih skulptur (Ženske s krili, Vsakdanjosti) je v ospredju kiparkinih razmišljanj reprezentacija njenih lastnih subjektivnih občutij in trenutnih razpoloženjskih stanj, ki jih poskuša ujeti v kiparsko snov med hitro modelacijo skulpture. V žičnih instalacijah, ki jih je ustvarila v zadnjih štirih letih (Plesalke, Ženske, Skozi prehod), pa se ukvarja z upodobitvijo ženskega telesa v gibanju in razmišlja o socialni vlogi ženske v današnji družbi.

Slednje velja tudi za mobilno instalacijo Skice (2015 – 2017), sestavljeno iz več sto majhnih ženskih figuric, narejenih z nepretrgano linijo žice, ki jih lahko definiramo kot prostorske skice ali krokije z rahlo nakazanim volumnom – sprva so bile namreč zamišljene kot skice za večje skulpture. Figure so upodobljene s hitrimi in enostavnimi, a bistvenimi potezami žice v najrazličnejših izraznih plesnih pozah, zaradi česar delujejo izjemno lahkotno in sproščeno. Zdi se pravzaprav, da kiparka išče čisto, idealno linijo, s katero želi ponazoriti en sam plesni gib, ki ga razume kot seštevek vseh preteklih in prihodnjih premikov telesa. Istočasno pa skice reflektirajo njena osebna občutja vsakdanjega življenja in različna duhovna stanja.

Vsak posamezni lik v prostorski instalaciji je seveda samostojna, zaključena skica, vendar dobijo figure svoj pravi pomen šele v večji kompoziciji, ki učinkuje kot homogena skupina razigranih plesalk, v kateri si liki vedno sledijo v določenem zaporedju: nadaljujejo, ponavljajo ali ponovno začenjajo gib. Avtorica pravzaprav v vseh svojih kiparskih delih preučuje različna razmerja med objekti in subjekti v prostoru – ne le med posameznimi figurami v večji kompoziciji, ampak tudi med kiparskimi deli in prostorom ter instalacijami in gledalcem. Vsaka postavitev Skic je zato edinstvena, formalno povsem prilagojena obliki in velikosti razstavnega prostora. Pomembno vlogo pa ima tudi svetloba, ki na galerijskih stenah ustvarja senčne obrise figur in s katero dodatno naglasi povezavo med instalacijo in prostorom, njuno sozvočje.

Omeniti je potrebno tudi komunikacijo dela z gledalcem, ki sprva dojame Skice kot veliko razpršeno skupino živahnih plesalk. Ko pa se instalaciji približa in jo obhodi, postane pozoren tudi na gestiko posameznih figur, njihove plesne drže in medsebojne odnose, ki pravzaprav oblikujejo tematsko izhodišče instalacije. Kiparka v delu premišljuje o razmerju med posameznim delom in celoto, o odvzemanju in dodajanju elementov, o gibanju in mirovanju. Predvsem pa jo zanima, kakšen je odnos med posameznikom in družbo.

Nataša Kovšca

 

Vodena ogleda: petek, 5. maj, ob 18.uri
četrtek, 11. maj, ob 17.uri

Biografija

Tea Curk Sorta (1981) je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani študirala kiparstvo pri profesorjih Dušanu Tršarju, Luju Vodopivcu, Matjažu Počivavšku in Jožetu Baršiju. Pri slednjem je leta 2007 diplomirala z  nalogo Mobilni dom. V času študija se je izpopolnjevala pri profesorici Magdaleni Jetelovi na Akademiji likovnih umetnosti (Akademie der Bildenden Künste) v Münchnu. Leta 2012 je pri profesorju Lojzetu Logarju zaključila še magistrski študij z nalogo Uporaba klasičnih tehnik v kontekstu sodobne grafike, ki je temeljila predvsem na raziskovanju sitotiskarske grafične tehnike.

Ustvarja na področju kiparstva. Kot samostojna umetnica živi in ustvarja v Ajdovščini.

Samostojne razstave / Personal exhibitions

2001

Ena + 1 = 3, Hiša kulture, Pivka (SI)

2006

Do tja in nazaj, Lična hiša, Ajdovščina (SI)

2008

Sonja Makuc – grafike, Tea Curk – mala plastika, Galerija Ars, Gorica/Gorizia (IT)

2012

Moja krila segajo do tal, Galerija Tir, Mostovna, Nova Gorica (SI)

2013

Transfiguracije (s Simaom Besso), Center sonoričnih umetnosti, Vodnikova domačija, Ljubljana (SI)

2015

Vsakdanjosti, Pilonova galerija Ajdovščina, Ajdovščina (SI)

Eterične plesalke, Mala dvorana, Center kulture Španski borci, Ljubljana (SI)

Skice, Galerija COW², Ajdovščina (SI)

Sedem, Velika galerija Ivana Varla, Kosovelov dom, Sežana (SI)

Kiparska razstava Tea Curk Sorta, Galerija Lera, Piran (SI)

2016

Interakcije, Nova galerija DDT, Trbovlje (SI)

Stanja / States of Being, Galerija Božidar Jakac – Lamutov likovni salon, Kostanjevica na Krki (Sl)

Skozi prehod, Galerija Tolmin, Tolmin (SI)

Skupinske razstave / Group exhibitions

2006

Okno v svet, Kulturni dom, Gorica/Gorizia (IT)

2008

Razstava mednarodne dobrodelne likovne kolonije Lions kluba Zemono: Sinji vrh, prenos: stavba Nove KBM, Ajdovščina (Sl)

Razstava mednarodne dobrodelne likovne kolonije Umetniki za Karitas: Sinji vrh, prenos: Zemono, Ajdovščina (SI), Gorica/Gorizia (IT), Trst/Trieste (IT), Ljubljana (SI)

2009

Razstava mednarodne dobrodelne likovne kolonije Umetniki za Karitas: Sinji vrh, prenos: Zemono (SI), Gorica/Gorizia (IT), Trst/Trieste (IT), Ljubljana (SI), Maribor (SI), Sežana (SI), Portorož (SI), Bovec (SI)

Tiskajmo! Let’s print!, razstava 2. letnika magistrskega študija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Galerija Miklova hiša, Ribnica (SI)

Razstava Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, Vipavski Križ (SI)

2010

Razstava Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, Vipavski Križ (SI)

2011

Skupin(sk)a slika, Hiša mladih, Ajdovščina (SI)

2012

Repyartrium, Tunel Parenzana, Piran – Portorož (SI)

Razstava Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, Lokarjeva galerija, Ajdovščina (SI), prenos: Vipavski Križ (SI)

2013

Razstava Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, Vipavski Križ (SI)

2014

Več kot snov (z Anjo Kranjc in Niko Šimac), Galerija ZDSLU, Ljubljana (SI)

Bit 5 Beat, Galerija Vipavski Križ (SI)

Razstava Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, Vipavski Križ (SI)

2015

Razstava Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, Mala galerija – galerija likovnega društva Kranj, Kranj (SI)

XI. mednarodno likovno srečanje Vipavski Križ, Lokarjeva galerija, Ajdovščina (SI)

2016

Mozaik, Lokarjeva galerija, Ajdovščina (SI)

Razstava mlajših članov DLUSP, Galerija MKD, Kranj (SI)

Vabljeni mladi 2016, Galerija DLUM, Maribor (SI)

Mladi vizualni umetniki na Goriškem, Pilonova galerija, Ajdovščina (SI)

Nagrade in priznanja

2016

Listina Primavera

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila