Miha Perčič

Nešteto

petek, 28. 11. 2014

Razstava slik, grafik in kolažev

Miha Perčič: Nešteto

Galerija Layerjeve hiše

Otvoritev: petek, 28. november 2014, ob 19h

Razstava bo na ogled do 14. decembra

Miha Perčič tudi na tokratni razstavi ostaja zvest grafiki. Največ pozornosti je namenil tehniki slepega tiska in monotipiji. Poleg tega pa razstavlja tudi kolaž, ki nekje že posega v tretjo dimenzijo. V vsem tem sklopu del se zavestno ali podzavestno ukvarja s simboliko posameznih likovnih elementov in števil. Najizrazitejšo vlogo ima krog, ki je ponekod jasno prepoznaven ali deloma zabrisan. Poznamo ga že iz antičnih časov in ravno zaradi njegove popolnosti je zanimiv. Po eni strani predstavlja enodimenzionalno v sebi zaključeno linijo, po drugi strani pa zaprto ploskev. Uporablja se v najstarejši meditacijski sliki človeštva, kjer njegov center predstavlja skupek energij. Ima pa tudi pomembno vlogo v naravi in makrokozmosu. Hkrati je krog simbol božanskosti, deluje vabljivo in pomirjujoče. Le tega v kolažni tehniki dopolnjuje kvadratna oz. pravokotna oblika platna, kot da bi želel vzpostaviti neko povezavo med svetovoma, saj je kvadrat simbol človeštva in posvetnosti. Vse to pa dopolni z intenzivno prevladujočo barvo platna, v kateri je čutiti tudi vibracije drugih barv. Pri slepem tisku kjer dobimo reliefno podobo, želi vzpostaviti kompozicijo z linijskim nizanjem točk. Te lahko definiramo kot kroge, ki si sledijo v razgibanem zaporedju. Ponekod so konveksne ali konkavne in to mu omogoča igro svetlobe in sence. V kolekciji monotipij za katere velja, da omogočajo le en odtis, prevladujejo linije, le te dopuščajo opis ploskev in izražajo občutenje, po drugi strani pa so simbol vode in življenja. Tu je prisotno nizanje linij, ki jih gradi s pomočjo različnih vzorcev, s katerimi doseže razgibanost. V delo vključi tudi število trinajst, kot seštevek upodobljenih linij na posamezni sliki ali kot rimski zapis števila. To neparno praštevilo, povezano z misticizmom, velja v nekaterih kulturah za srečno, večinoma pa za nesrečno, obenem pa pomeni spremembo, preobrat in nov začetek. Imamo torej igro kroga, linije in ploskve, ki mu po eni strani omogočajo gradnjo nove likovne ureditve, po drugi strani pa z njimi ustvarja migetajoče vzdušje polno energije in simbolike.

Melita Ažman, univ.dipl.um.zg.

 

Miha Perčič je kranjčan, umetnik mlajše generacije. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1997 in 5 let kasneje končal podiplomski študij grafike pri prof. Branku Suhyju ter pridobil naslov magister likovnih umetnosti.

Sodeliuje na samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Na Festivalu likovnih umetnosti v Kranju 2013 je prejel priznanje ZDSLU za kakovost likovnih del.

Miha Perčič bo v soboto, 29. novembra, vodil delavnico suhe igle za namen ustvarjanja stenskih koledarjev 2015

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila