New York Ska-Jazz Ensemble
ponedeljek, 4. 07. 2016
Layerjeva hiša

New York Ska-Jazz Ensemble so v prvi polovici 90-ih ustanovili trije bivši člani The Toasters – Fred »Rocksteady Freddie« Reiter, Rick Faulkner in Jonathan McCain. Skupaj z njimi pa so celoto zaokrožili še Victor Rice iz Scofflaws, ter Cary Brown in Devon James iz Skatelites.

Prvotna zasedba, s samimi častitljivimi imeni ska scene, se je glasbeno obrnila od modernejše, poskočnejše smeri, kateri so zavezani The Toasters in se vrnila na samo izhodišče skaja, kot so ga uvedli The Skatalites na začetku šestdesetih let. Prvi album pod etiketo NYSJE je izšel leta 1995, za sedaj že pokojno new yorško ska založbo Moon Ska Records, katere ustanovitelj je bil pevec in kitarist The Toasters, Robert »Bucket« Hingley. Album, ki so ga naslovili kar po skupini, je s svojo kvaliteto navdušil ljubitelje skaja in požel tudi odlične kritike pri profesionalnih kritikih. Temu primerno, so svoj prvi nastop odigrali pred kar 1500 glavo množico. Prvencu je kasneje sledilo še pet studijskih in številni koncertni albumi.

New York očitno premore toliko kvalitetnih glasbenikov, da niti številne menjave članov v ska zasedbah ne pomenijo nobene drastične preobrazbe skupine. Po vzoru The Skatalites, združujejo ska z jazzom, calypsom, swingom, in ustvarjajo odlične reggae melodije, ki nas od-dubirajo v trans. NYSJE pod Reiterjevo taktirko še vedno ostajajo stari dobri NYSJE, kot se jih spominjamo iz prvih gostovanj v Sloveniji.

http://newyorkskajazzensemble.com/
https://www.facebook.com/nysje

Vstopnina: 6 eur/dan koncerta

Dogodek poteka v okviru SubArt Festivala!

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila