Odtisi mesta [BIEN 2021]

nedelja, 12. 09. 2021
| 18:00
Terasa Layerjeve hiše
Kranj nam ponuja izjemne reliefe, vseskozi se srečujemo z raznolikostjo podlage, po kateri hodimo. Teksture, ki se srečujejo ena z drugo, ustvarjajo vzorce, ki jih s tehniko tiska lahko zabeležimo na blago. Nastali vzorci upodabljajo odtise mesta.
Na delavnici se bomo podali po Kranju in sproti beležili odtise, ki nas bodo presenetili, prepričali in navdušili. Uporabili bomo povsem preprost in nezahteven način tiska, neposredno z beleženjem reliefa podlage. Pri tem bo nastala vizualna zgodba mesta, ki jo bomo s pomočjo barve povezali z novo turistično destinacijo v drugem delu države. Rudnik Sitarjevec v Litiji je destinacija, ki preseneti s svojo barvitostjo, skrito v temnem podzemlju. Najizraziteje opazne so kapniške strukture močne rumene barve, ki v notranjosti nastajajo vse od zaprtja dalje. Rumeno obarvano je tudi rudniško blato, ki nastaja na tleh rudniških rovov. To blato se je izkazalo kot naravni pigmet, ki ga lahko uporabimo v slikarske namene, prav tako pa tudi kot pigment v tekstilnem tisku. V Galeriji dr. Ceneta Avguština kranjske enote ZVKD v okviru bienala tekstilne umetnosti BIEN poteka razstava interdisciplinarnega projekta Globina slojev, znotraj katere je predstavljena serija tiskov na blago z omenjenim pigmentom.
Vabljeni na delavnico tiskanja v gibanju in spoznavanja mesta. Zabeležili bomo odtise mesta Kranj: spregledane detajle, razne razpoke, pokrove jaškov, kock, položenih po tleh, torej različne površine, ki nas bodo pritegnile in bodo omogočale tiskanje reliefnosti podlage. Pri tem bomo uporabili naraven pigmet iz rudnika Sitarjevec. Začnemo na terasi Layerjeve hiše, v četrtek, 12. avgusta ob 18h (delavnica traja do 20h).
Prijavite se na: rezervacije@layer.si.
Dogodek bomo izvedli po trenutno veljavnih navodilih NIJZ.
Fotografiji sta primer beleženja odtisa iz okolja, prikazujeta mesto tiska in odtis na blagu.
_ _ _ _
Delavnica poteka v okviru bienala tekstilne umetnosti BIEN 2021, ki se do 14. 8. 2021 odvija v Kranju, Radovljici in Škofji Loki. Projekt poteka v soorganizaciji Zavoda Carnica, Layerjeve hiše ter projekta "Raziskovalci-2.1-ZAG-952043", ki ga finančno podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije ter je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila