Okrogla miza: Spolne in psihične zlorabe v polju gledališča, študijskih procesov in izobraževanja

četrtek, 4. 11. 2021
| 16:00
Stolp Škrlovec

51. teden slovenske drame

Okrogla miza (Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije)

Četrtek, 4. 11., ob 16h

Stolp Škrlovec

Nedavna razkritja spolnih in psihičnih zlorab v gledališču in izobraževanju, ki so postala del vstopila tudi v prostor javne refleksije, so pomemben korak h kolektivnemu ozaveščanju o tej akutni problematiki. Obstoječe prakse umetniških in izobraževalnih procesov pogosto izhajajo iz močnih hierarhičnih struktur in nadvlade patriarhalnih vzorcev. Vanje se zlahka in pogosto tudi "nevidno" naselijo zlorabe pozicije moči ter spolno in psihično nadlegovanje podrejenih v imenu umetnosti in napredovanja.
Na okrogli mizi bomo z vabljenimi gostjami in gosti spregovorili o kompleksnosti, nevarnosti in kazenski obravnavi tovrstnih zlorab in nadlegovanj. Predstavili bomo tudi prve izsledke ankete o spolnem nadlegovanju in spolnem nasilju. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) želita z anketo ugotoviti, kakšnim vrstam nasilja so izpostavljeni delavci in delavke v scenskih in avdiovizualnih umetnostih ter študentke in študenti umetniških smeri med študijem.
Dogodek je nastal v sodelovanju z ZDUS in DSI.
Avtorici zasnove in moderatorki: Barbara Skubic in Zala Dobovšek (DGKTS)

Več o dogodku najdete na tej povezavi.

Več o festivalu preberite tule.

Program Tedna slovenske drame vas čaka tu.

Dodatne informacije dobite na tem naslovu.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako leto s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče.

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila