Opolnomočujoče tekstilne skupnosti in njihov družben pomen

četrtek, 29. 06. 2023
| 18:00
Stolp Škrlovec
BIEN PREPLET okrogla miza
Kuratorka: Jasmina Ferček (Oloop)

Sodelujoče: Svetlana Slapšak, Barbara Brinovec Pribaković, Tjaša Bavcon (Oloop), Hasnija Dugonjić (Razkrite roke), Anka Pintar (Breja preja), Martina Kališek (No-Border Craft), Rachael Matthews (Rag School), Lisa R. Garlock (Storycloth Database), Savneet Talwar (Creatively Empowered Women), Katy Emck (Fine Cell Work)

»Ročna dela so znak pripadnosti skupini, predvsem skupini žensk, saj brišejo socialne, kulturne in starostne razlike med njimi, jim dajejo moč in posebno avtoriteto.« Svetlana Slapšak

Na dogodku bodo vodje različnih slovenskih tekstilnih skupnosti predstavite ter delile osebne izkušnje o pomenu, smislu in kakovosti, ki jih ustvarjanje s tekstilom prinaša v njihova osebna življenja, življenje skupnosti in družbe nasploh. Osredotočili se bomo na potrebo po povezanosti, kolektivni identiteti, zdravih življenjskih sredinah in pripadnosti, kar današnji družbi pogosto primanjkuje.

Že skozi zgodovino je aktivizem, povezan z izdelovanjem tekstila, svet delal boljši. Zato bomo osvetlili zgodovinsko vlogo tekstilnih skupnosti na Balkanu ter predstavili tekstilni aktivizem, ki ponuja mehak in miren način protesta, izražanja mnenj, opozarjanja na družbene krivice ter širjenja globokih včasih tudi političnih sporočil tako v Sloveniji kot drugod po svetu.

Spoznali se bomo z bogato raznolikostjo izkušenj ter odprli prostor različnim zgodbam in edinstvenim pogledom. Predstavili bomo skupnost iz tujine, ki z obrežij rek pobira zavržena oblačila in iz njih tke prekrasne preproge; prisluhnili bomo o tekstilnem ustvarjanju v zaporih, v katerega je vključeno 600 zapornikov, ki vezejo dragocene izdelke za dom; spoznali bomo ustvarjalnost bosanskih priseljenk v tujini ter izvedeli več o arhivu tekstilnih zgodb iz celega sveta.

Povezovala nas bo ljubezen do tekstila, ki je starodaven jezik, saj ne glede na to, od kod izviramo, smo izdelovalke tekstila iste narodnosti in si delimo isto folkloro.

Več informacij o okrogli mizi in sodelujočih:

 

 

Zaključek okrogle mize bo obogatila prodaja tekstilnih izdelkov priseljenk iz skupnosti No-Border Craft.

Naslovna fotografija: Tjaša Bavcon
Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021
Okrogla miza je del programa bienala tekstilne umetnosti BIEN 2023. https://layer.si/bien/

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila