/Platonik/ EMBRYO

petek, 24. 11. 2017
- sreda, 6. 12. 2017
Layerjeva hiša

Pirate Piška: /Platonik/ EMBRYO

Galerija Layerjeve hiše

24. 11. - 6. 12. 2017

Odprtje razstave: petek, 24. novembra, ob 19. uri

/Platonik/ je zbirka 5 ilustracij, za katere je Pirate Piška inspriracijo iskala in zgradila v petih platonskih telesih. Grški filozof Platon, po katerem so telesa tudi dobila ime, jih je povezal s štirimi klasičnimi elementi - zemlja, zrak, voda in ogenj, v 16. stoletju pa je nemški astronom Kepler v model Osončja dodal še element vesolja. Vsa ta zanimiva odkritja so sprožila ideje za novo kolekcijo sitotiskanih printov in majic iz organskega bombaža.

V Layerjevi hiši Pirate Piška predstavlja vezene puloverje pod skupnim imenom /Platonik/ EMBRYO, ki so nadaljevanje zgoraj omenjene kolekcije. Ime je izpeljanka iz besede Embroidery, kar pomeni vezenje, hkrati pa beseda Embriyo lepo zaobjame tudi dejstvo, da je avtorica pri tej kolekciji prvič uporabila novo tehniko, in sicer kombinacijo vezenja s sitotiskom. Dela se je lotila strukturirano in strogo, a si hkrati pustila pri ustvarjanju dovoj svobode in eksperimentoranja.

Pirate Piška opozarja, da /Platonik/ EMBRYO niso le puloverji, ampak še mnoge druge stvari, ki se zgodijo nekje vmes! "Vse to in še več na razstavi v mojem mesecu novembru," dodaja.

Pirate Piška je znamka unikatnih izdelkov, ki letos praznuje 5 let. H5! Pod to znamko oblikovalka Tjaša Križnar v sitotiskarski tehniki tiska majice, puloverje in nogavice s svojimi ilustracijami ter šiva različne nahrbtnike, predvsem pa združuje ljubezen do ročno narejenih in trajnostnih izdelkov. Svoje kolekcije dopolnjuje z različnimi dodatki, saj želi, da delujejo celostno in ne samo preko oblačil. Pri sami izdelavi ji je zelo pomembno, da šiva in tiska sama, da so produkti lokalnega izvora, ter da je končen izdelek ljudem dostopen. Več na spletni strani www.piratepiska.com ter na blogu piratepiska.blogspot.si.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila