petek, 9. 09. 2016
- sobota, 17. 09. 2016
Glavni trg
Pocestnica 
Stalna ulična razstava in vodeni ogledi po metu in Rovih pod starim Kranjem
“Ready-made” galerija na prostem, ki vsakodnevne elemente mesta spreminja v umetniška dela. Po mestu in Rovih pod starim Kranjem do Layerjeve hiše, kjer si lahko ogledate razstavo Banksy, Thank You For The Flowers. V rovih od 29. julija do 28. septembra lahko s Pocestnico ujamete razstavo Zek in a rov!
O Pocestnici:
Pocestnica z močjo domišljije spreminja vsakdanje elemente mesta v vrhunska umetniška dela. Oglejte si novo odkritega Picassa, Maleviča in Zankiča! Ustvarjajte interaktivno umetnost, sodelujte v burnih debatah in prispevajte dodatne mojstrovine v našo zbirko!
»Ready-made« predmet: »Vsakdanji predmet povzdignjen na raven umetniškega dela preko izbire umetnika.«
Andre Breton

Galerija Pocestnica: »Elementi mesta povzdignjeni na raven umetnin preko konteksta galerije.«
Kud Ljud

Pocestnica je način opazovanja. Je proces odkrivanja vzorcev v kaotičnem svetu. Je ustvarjanje smisla v pokrajinah banalnosti. V igrivem duhu Marcela Duchampa je Pocestnica eksperiment transfomacije vsakdana z močjo domišljije.

»Ready-made« galerija na prostem (z uporabo gelerijskih tablic) razstavlja kipe, slike ter interaktivne instalacije znanih in neznanih, resničnih in izmišljenih umetnikov. Na vodenih ogledih galerijski »kustos«, skupaj s svojo hostesniško ekipo predstavi tudi nepričakovane »performanse«, ki vključujejo nič hudega sluteče mimoidoče. Sproščen dialog o sodobni umetnosti, začinjen s humorjem in presenetljivimi podrobnostmi iz sveta umetniških elit, komentira tako urbani javni prostor kot konvencije sodobnih galerijskih praks. Obiskovalci imajo po ogledu tudi sami možnost v zbirko prispevati novo-odkrita umetniška dela.

KUD Ljud
LJUD je mednarodna skupina ustvarjalcev, ki v urbanih uprizoritvenih umetnostih prepoznavajo potencialen prostor soustvarjanja in nadgradnje lastnih idej. Ustvarjalce druži vera v »živo« umetnost, ki je v neposrednem stiku z gledalcem. Pri oblikovanju gledališkega dogodka se vedno znova osredotočajo na različne oblike interakcije gledalcev z nastopajočimi in tako vzpostavljajo gledališče kot igro, kot ritual, kot dogodek socialnega združevanja.

Zanima jih delo v javnih urbanih prostorih, eklektično združevanje žanrov, tehnik in stilov; veliko pozornosti posvečajo razmisleku o namenu in socialni umeščenosti svojega delovanja. Avtorsko skupino razumejo kot edinega pravega ustvarjalca gledališkega »gesamtkunstwerka«.

——————
V sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj.
——————
Vodeni ogledi:
24. in 25. junij,
1., 2., 8., 9., 15., 16., 22., 23., 29., 30. julij,
5., 6., 12., 13., 19., 20., 26., 27. avgust,
2., 3., 9., 10., 16., 17. september,
vedno ob 17. uri – vhod v galerijo na Glavnem trgu pred Kranjsko hišo – Turistično informacijski center Kranj
——————-
Vstopnice za vodene oglede:
5 € odrasli
4 € šolarji, dijaki, upokojenci, Kranjčani
0 € otroci do 14 let
+ ob ogledu Pocestnice popust za ogled razstave Banksy, Thank You For The Flowers – 4 € doplačilo (pred vstopom v galerijo pokažite vstopnico Pocestnice)
Vstopnice so na voljo v Kranjski hiši – TIC Kranj in Layerjevi hiši.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila