Janez Puhar

POGLED SKOZI ŽENSKO OKO

ponedeljek, 8. 03. 2021
- četrtek, 25. 03. 2021
Galerija Layerjeve hiše
8. 3.-25. 3. 2021
Galerija Layerjeve hiše
Članice Fotografskega društva Janez Puhar Kranj že osmič razstavljajo v Galeriji Layerjeve hiše ob 8.marcu – prazniku žensk. Na ogled so dela trinajstih avtoric, vsaka se predstavlja z dvema fotografijama. O tem, kaj predstavljajo oz. kako so fotografije nastale so avtorice povedale sledeče:
Aleksandra Jereb
»Impresija« in »Zimsko Jutro« Sem »hobi fotograf«, od nekdaj navdušena nad konji, temi prekrasnimi bitji, ki  kljub svoji moči in velikosti tako radi delajo z ljudmi. Na svojih fotografijah skušam prikazati povezanost med konjem in človekom, pa tudi samo lepoto veličastnih živali.
Andreja Janša
»Zamišljen« in »Toplo v mrzlem« V času korone, ko smo bili omejeni na svojo bolj ali manj bližnjo okolico in podrobnejše raziskovanje domačih terenov so kot fotografski motiv zelo prav prišli domači ljubljenci. Na prvi fotografiji je moj seniorček v jesenskih barvah na domačem vrtu, na drugi fotografiji pa v prav posebnem zimskem jutru na vsakodnevnem sprehodu. To je dokaz kako pomembne so mikrolokacije v fotografiji psov in lahko jih najdemo prav povsod.
Andreja Peklaj
»Miss čmokudre« in »Kristalin Kosmatin« Pandemični povodec me je v tej zimi – tako kot vse – držal zelo na kratko. Fotografska oprema v kotu je postajala vse bolj žalostna, dokler nisem v mrzlem jutru z makro objektivom na fotoaparatu stopila na vrt. Dnevi so oživeli, moj atelje po sili razmer pa mi je  dan za dnem pripravljal nova presenečenja, me navduševal in radostil. Zima je odledenela, povodec je popustil. Kaj pa zdaj?
Andreja Teran
»Ledeni kapniki« Na zimskem pohodu v mrzlo dolino Vrat je bil glavni cilj ogled slapu Peričnik. Kot ogromne orgle so bili ledeni kapniki vpeti v steno. Čeprav le ene vrste material, to je zamrznjena voda, pa so bile strukture in oblike zelo raznolike. Da bi ostal spomin nanje, tudi ko se bo spomladi stopila zadnja ledena sveča, sem detajl »zamrznila« na fotografiji.
»Bleščeče poti« Med vzponom na goro nas vedno zanimajo pogledi v dolino in veselje je toliko večje, če nas pokrajina preseneti z zanimivimi  kontrasti in barvnimi odtenki. Tako sem tisti dan občudovala meglo v dolini, oddaljene gore na obzorju in bleščeče ceste čez bližnja polja.
Anuška Vončina
»Rumeno morje« in »Gostitelj«
Naravo imam rada v vseh njenih pojavnih oblikah, še posebej pa so mi pri srcu živali. Prav zato sem se odločila za potovanje v Afriko, da bi si lahko pobliže ogledala tudi njeno živalstvo. Lepota naravnih parkov Tanzanije me je zelo prevzela, posebno pa mi je bila všeč tamkajšnja pestrost živalstva in rastlinstva. Tako smo na primer v kraterju naravnega parka Ngorongoro lahko občudovali obširne pašnike, kjer so se med rumenim pomladnim cvetjem izgubljale podobe mirno se pasočih živali, ali pa opazovali črede bivolov, katerih glave so strmele v nas iznad visoke trave, ne meneč se za ptiče (vrste yellow billed oxpecker – Buphagus africanus), ki so se prišli po njihovih telesih past in pobirat mrčes.
Biserka Komac
»Jesenska paleta« Covidna viroza je močno vplivala na moje družabno življenje. Intenzivno sva se družili z naravo. Najraje v jesenskem gozdu, ki mi  je radodarno natrosil obilo kostanja in tudi nekaj klopov, ko sem med odpadlim listjem brskala za plodovi. Moj pogled so pritegnili kontrasti in barvne sestavljanke odpadlega listja, na katerem se je zrcalila jutranja rosa. Fotografija ohranja  trenutek in spomin na vse to razkošje.
»Metamorfoza« Fotografija je sestavljena iz dveh avtoportretov. Eden od obeh je akvarel, ki sem ga prenesla na fotografijo. Kolaž je nastal ob klubskem izzivu, kjer je bila tema fotografije meseca »dva v enem«. Ker sem tudi slikarka, je taka metamorfoza več kot logična rešitev.
Klavdija Žitnik
»Cvetna mandala« in »Afroditini cvetovi« Cinotipije iz mokrokolodijske fotografije na steklo v kombinaciji z akrilno poslikavo so nastale prav za 8. marec – dan žena. Prvotna ideja je sicer bila precej bolj enostavna vendar pa sem jo po prvih, rahlo dolgočasnih in že videnih poizkusih uspela s čudovito energijo dvigniti v nove dimenzije, nekaj še nevidenega, svežega. Večina jih je že našla svoje “domove”,  nekaj pa se jih še bohoti na spletu in čakajo svoj prostor, da zasijejo v vsej svoji lepoti.
Maja Krejan
»Lanterna« Ob srkanju dobre kave na grajskem dvorišču Khislstein se mi je pogled ustavil na senci stare lanterne.
»Ulica« Ulični grafiti so vedno zanimiva tema za fotografe.
Milena Kuhar
»Predor namenjen sprehajalcem« Med Portorožem in Strunjanom je predor za pešce in kolesarje. Zelo zanimive sprehajalne poti  za domačine in turiste.
»Na Tartinijevem trgu« V Piranu me je preplašil lik moškega napravljen v Tartinija. Tudi druge dame so se preplašile.
Mojca Kraljič
»Cvet« Jesen je bogata z odpadlim listjem in najrazličnejšimi semeni. Dež in sonce pospešujeta njihovo spreminjanje. Pri nabiranju listov in idej za zimski šopek sem opazila razpadel plod volčje jagode, ki se je ujel na posušen makov plod. In to je bila ideja za fotografijo.
»Help« Pozimi nam narava ponuja za fotografe veliko zanimivih podob. Še posebej zanimivi so detajli ob robu stoječih voda, kjer se led ujame na eni strani ob obalo in rastlinje, na drugi strani pa ga oblikuje gibanje vode. Košček ledu pokritega s snegom in pripetega na vejo se zdi, kot klic na pomoč.
Petra Puhar
»Dobrodošli izven sezone« Čudoviti Bled je bil v vsej svoji raznoliki lepoti upodobljen že skozi tisočere objektive, z vseh strani, ob vsakršnem vremenu, podnevi, ponoči in v vseh letnih časih. Kot redno sprehajalko po poteh okrog jezera me iskanje lepega motiva že dolgo ne navdihuje več. Oko je postalo kritično, misel pa išče vrzeli, grehe in zgodbe, ki iz podobe raja naredijo slikovit prizor.
Valerija Jenko
»V objemu zime« Zima je zablestela v vsem svojem sijaju. Čudovite podobe, ki so se ustvarile pod novo zapadlim snegom, so odprle pot domišljiji, narava pa je poskrbela za neponovljive vzorce.
»Jutro se prebuja« Prvi sončni žarki so obsijali sneženo pokrajino, drevesa ujeta v ivje pa so zasijala v vsej svoji lepoti.
Covid 19
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V vseh prostorih je nujno vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dveh metrov, upoštevanje navodil ekipe Layerjeve hiše in spoštovanje smeri ogleda. V notranjih galerijskih prostorih in zunaj (kjer ni možno zagotavljati medsebojne razdalje dveh metrov) je obvezna nošnja maske.
Z željo po individualnem ogledu se nam javite na info@layer.si, kjer se bomo dogovorili za ogled razstav.
ODPIRALNI ČAS GALERIJ: ponedeljek-petek 11-13 in 17-19 ter sobota 11-13.
Spletni kanali:

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila