Pogovor z Mojco Smerdu in Nino Koželj

sreda, 17. 04. 2019
| 19:00
Galerija Prešernovih nagrajencev

Pogovor z Mojco Smerdu in Nino Koželj

V sklopu Festivala keramike Kroginkrog

Galerija Prešernovih nagrajencev

Sreda, 17. april, ob 19h

V Galeriji Prešernovih nagrajencev je v času Festivala keramike Kroginkrog na ogled kinetična instalacija nagrajenke Prešernovega sklada in akademske kiparke magistre Mojce Smerdu, ki je s svojimi deli odločilno vplivala na razvoj novih usmeritev v slovenskem kiparstvu zadnjih desetletij. Nina Koželj, keramičarka in grafičarka, je kuratorica razstave sodobne kinetične keramike πr kvadrat. Pogovor bo vodila Nataša Kne.

Kiparka Mojca Smerdu se je rodila 16, januarja 1951 v Ljubljani. Leta 1974 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1976 končala podiplomski študij kiparstva pri profesorju Dragu Tršarju. Od leta 1976 je pripravila več kot petdeset samostojnih razstav doma in na tujem, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini, uvrščena je bila v reprezentančne izbore slovenske in jugoslovanske umetnosti doma in v tujini. Od leta 1983 je sodelovala na likovnih kolonijah in likovnih delavnicah, njena dela so v javnih in zasebnih zbirkah, je avtorica tudi mnogih javnih spomenikov. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, prejela je študentsko Prešernovo nagrado in Župančičevo nagrado mesta Ljubljana. Živi in dela v Ljubljani.

Nina Koželj (1985) je vizualna umetnica, ki deluje na področju kiparstva in grafike. Po končani SŠOF se je vpisala na Oddelek za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Med študijem je asistirala kot demonstrator pri predmetu keramika pri prof. Mirku Bratuši ter pri predmetu grafika pri prof. Črtomirju Frelihu. V preteklih letih je imela številne skupinske in samostojne razstave doma in v tujini (mdr. v galeriji Ivana Groharja (2011), galeriji Veselov Vrt (2014), galeriji Herman Pečarič (2015), Simulakru (2015), galerija Velenje (2017), v letu 2016 pa je sodelovala tudi na trienalu sodobne slovenske umetnostu U3 v Moderni galeriji. V letu 2010 je prejela štipendijo švicarske fundacije Vordemberge-Gildewart, leta 2014 pa nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, na 49. mednarodnem ex-temporu Piran. Živi in dela v Stahovici nad Kamnikom.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila