Pogovor z umetnico Simono Reisch _ KAOS 2022

petek, 24. 06. 2022
| 19:00
Galerija Stolpa Škrlovec
KAOS
Festival sodobnega kolaža
Layerjeva hiša in kulturna četrt, Kranj
10. 6.—13. 8. 2022
Pogovor z umetnico Simono Reisch
Simona Reisch (AT)  je umetnica, fotografinja, grafična oblikovalka in likovna pedagoginja s sedežem na Dunaju v Avstriji. Od leta 2013, po končanem študiju umetnosti in fotografije na Akademiji za Fine Arts na Dunaju, dela kot samostojna delavka na različnih področjih. Njena dela so bila razstavljena v več državah, je tudi prejemnica različnih štipendij in nagrad. Kot umetnica se osredotoča na področje fotografije, ki združuje dotični medij s številnimi drugimi, na primer s skulpturo, instalacijo in videom.
Motivi ekstrahiranih fotografij Simone Reisch so segmenti arhitekture. Arhitektura je vztrajno vpeta v okolico, kar je posledica fizičnih, statičnih in drugih pojavov. Kontekst arhitekturnih zgradb je zahvaljujoč fotografiji in njeni potrebi po izbiri posameznih detajlov s prizora lahko vključujoč ali izključujoč. Poleg tega avtorica ročno ureja fotografije, da se znebi normativnih formatov, kot sta pravokotnik ali kvadrat. To se ujema s človeškim pogledom na arhitekturne detajle, saj jih skoraj nikoli ne vidimo v tako natančnem formatu, razen v modularni predstavitvi. Točke, ki izginejo iz dosega človeškega pogleda niso vključene v proces ustvarjanja zgradbe. Pred leti je Reisch odprla arhiv z arhitekturnimi fotografijami, ki jih je posnela. Dele je kategorizirala v različne kategorije, kot so barva, perspektiva, razpad itd. Izhodišče njenih praks je uporaba arhivskih avtorskih fotografij arhitekture kot analognega, haptičnega materiala za ustvarjanje kiparskih del v kombinaciji z drugimi materiali, kot sta aluminij in les.
- UMETNICA RASZTAVLJA V GALERIJI STOLPA ŠKRLOVEC, KJER BO POGOVOR Z NJO TUDI POTEKAL. VABLJENI V PETEK; 24. 6., ob 19.00. - 
Mednarodni festival sodobnega kolaža KAOS v svoji četrti ediciji prinaša izraz umetnosti kolaža na temo Tišine. Digitalni, analogni, zvočni in video kolaži, instalacije in asemblaži domačih in tujih umetnikov bodo na ogled v različnih razstavnih prostorih po mestu. Poudarek festivala bo v eksperimentalnemu povezovanju zvočne in vizualne umetnosti ter intervencijah v javnem prostoru. Razstave bodo pospremili večerni koncerti, svetlobne projekcije, delavnice, pogovori z umetniki, zvočni sprehodi in vodeni ogledi.
Vabljeni v mesto kolaža!

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila