Prešeren pri Layerju s Frelihom nad Cankarja

sreda, 8. 02. 2017
Layerjeva hiša

Za Prešernov dan pri Layerju smo se s Frelihom spomnili na Cankarja.

Namreč, letos mineva 100 let izida zgodb Podobe iz sanj Ivana Cankarja. Zaradi te obletnice se je pisatelj Jasmin B. Frelih odločil zgodbe prevesti v angleški jezik in mojstrovino ponuditi v branje vesoljnemu občestvu kot Images from Dreams. Na evropski literarni platformi versopolis.com so objavili preveden predgovor Podob iz sanj: http://www.versopolis.com/long-read/302/foreword-to-images-from-dreams.

Vsaki zgodbi pa bomo vdahnili tudi svojo vizualno plat. S skupino vizualnih umetnikov na Prešernov dan, 8. febraurja, v galeriji Layerjeve hiše pripravljamo večurni dogodek, na katerem bomo oblikovali kolaže za Cankarjeve podobe. Temne, lucidne, izpovedne zgodbe našega največjega pisatelja, ki v eni od njih, leta 1917 zapiše tudi: "Med najbolj zgodnjimi in najbolj razločnimi spomini izza otroških let mi je spomin na smrt." Pa tudi: "Nekoč se je sanjalo babnici, enooki Marjeti, da leze po tem čudežnem kostanju zlat hrošč." Ter: "Tam je bilo mlado srce, ranjeno samo narahlo, toda ranjeno za zmerom; prav na sredi se je bila strdila drobna kapljica krvi in je bila črni solzi podobna.https://sl.wikisource.org/wiki/Podobe_iz_sanj

Podobe iz sanj bodo inspiracija vizualnim umetnikom, ki bodo v živo ustvarjali v tehniki kolaža. Ob 15. uri bomo odprli razstavo vseh kolažev.

Vizualni umetniki in ustvarjalci, ki želite na razstavi sodelovati s svojim kolažem, pišite na info@layer.si. Poskrbljeno bo za material (prinesite tudi svoje revije, plakate in druge pripravne materiale za kolaže) ter okrepčilo.

10. - 15. ura: ustvarjanje kolažev v živo

15. ura: odprtje razstave

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila