Prešernov dan v Layerjevi hiši 2020

sobota, 8. 02. 2020
| 10:00
| 15:00
Layerjeva hiša

Prešernov dan v Layerjevi hiši 2020

Layerjeva hiša
Sobota, 8. februar od 10h do 15h

Vstop prost

Na kulturni dan vabljeni v Layerjevo hišo, hišo umetnikov, ki je stičišče kulturnega in družabnega dogajanja v gorenjski prestolnici.

10.00 -12.00: Urbani sprehod po kulturni četrti Kranja in voden ogled Layerjeve hiše / Začetek v Galeriji Stolpa Škrlovec

Spoznajte Layerjevo hišo ter Kulturno četrt, ki jo obdaja. Prepričajte se, če o njej res že veste vse! V sklopu ogleda bomo odprli razstavo Doroteje Dolinšek S soncem sinhrono [Prva faza] / Sun Synchronous [Phase One] v Galeriji Stolpa Škrlovec in ulično razstavo kolažev Gala Grobovška Konec otroštva, ogledali pa si bomo tudi razstavo Radharani Pernarčič Izumije in pra-skice Castra Fik Arke v Galeriji Layerjeve hiše in fotografsko razstavo Janeza Dolinška Daleč od blizu.

10.00: Doroteja Dolinšek: S soncem sinhrono [Prva faza] / Sun Synchronous [Phase One], odprtje razstave / Galerija Stolpa Škrlovec

Prva faza temelji na tehničnih načrtih 3D modela Nema HD, mikrosatelita za opazovanje Zemlje, ki ima potencial postati prvo slovensko tehnološko telo v vesolju. Tehnične načrte je avtorica iz tehnološkega jezika prevajala v vizualni abstraktni jezik, kar je rezultiralo v produkcijo slik, kinetičnih objektov in kolažev.

10.30: Radharani Pernarčič: Izumije in pra-skice Castra Fik Arke, voden ogled razstave / Galerija Layerjeve hiše

Razstava je sinergičen rezultat dolgoletnega avtoričinega spajanja različnih medijev (poezije, performativne in vizualne umetnosti); obenem pa tudi njenega kontinuiranega preizpraševanja relacijskosti, nesmisla ter vsega, kar se izmuzne zavesti kot »normalno« in »samoumevno«. Paleta formatov (skulptur, risb, skic, fotografij, besedil itd.) tako ni le pregleden nabor njenih del. Te »ustvarjalne pojavnosti« vlečejo dolge niti iz različnih, a sovpadajočih bazenov njenega ustvarjalnega izraza in se v tokratni razstavi zlijejo v enoten notranji svet.

11.00: Gal Grobovšek: Konec otroštva, odprtje razstave / Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa

Gal Grobovšek (1999) je mlad vsestranski ustvarjalec. Ukvarja se tako z glasbeno, literarno, kot tudi  likovno umetnostjo, ki je v zadnjih letih prevzela primat v njegovem delu. Kot likovnega ustvarjalca ga v prvem planu zanima človekov odnos do ploskev, objektov in svetlobe v prostoru in njihove medsebojne ter njegove interakcije z njimi. Z razstavo kolažev se tokrat predstavlja v ulični galeriji.

11.30: Janez Dolinšek: Daleč od blizu, voden ogled razstave / Kavarna Layerjeve hiše

Fotografije na razstavi Daleč od blizu popotnika, ljubiteljskega fotografa in bibliotekarja Janeza Dolinška so posnete v 222 dneh petih potovanj v Indijo med letoma 2011 in 2018. Ujete podobe prikazujejo utrinke intenzivnega utripa indijskega vsakdanjika in iskrene portrete prebivalcev tega nenadkriljivega naroda, ki kljub še vedno močno prisotni revščini in lakoti, neutrudljivo poganja srce te veličastne, čarobne in neukrotljive dežele.

12.00: ZADNJA VAJA, premierna predstavitev Zbornika naravovarstvene poezije / Terasa Layerjeve hiše

Po zaključku vseslovenskega natečaja naravovarstvene poezije bo na kulturni praznik luč ugledal zbornik tridesetih pesnic in pesnikov, ki v svojih delih iščejo možnosti za manj sebično pozicijo človeka v sodobnem svetu, saj pesmi izpostavljajo željo po sobivanju, varstvu in zaščiti naravnih virov ter razširjajo idejo osnovne pravice do življenja na odrinjene Druge. V sklopu predstavitve zbornika bodo potekala branja pesmi, pogovori z avtorji in člani komisije. Vodi: Ana Žunič.

13.30: ZADNJA VAJA, odprtje razstave / Galerija Mahlerca

V Mahlerci bo predstavljena vizualna podoba zbornika naravovarstvene poezije Zadnja vaja in izbrane pesmi iz natečaja naravovarstvene poezije, ki je potekal pod okriljem Layerjeve založbe.

14.00: Terrafolk Violin Duo: Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek / Stolp Škrlovec

Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek sta glasbenika, mojstra na violini, kontrabasu in instrumenti s prečkami, člana slovenske zasedbe Terrafolk (BBC World Music Award) in mednarodnega Simboličnega orkestra. Sta klasično izobražena violinista, ki na svojih popotovanjih spoznavata različno ljudsko glasbo. Izvajata originalne kompozicije, priredbe za violine ali zgolj glasbo "brez aditivov”. Namesto studijski glasbeni produkciji se posvečata dih jemajočim ali bolj intimnim nastopom v živo.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila