Razstava likovne šole PuhArt

torek, 13. 06. 2017
- torek, 27. 06. 2017

Tradicionalna vsakoletna razstava likovne šole Puhart je pregled najboljše produkcije likovnih izdelkov  udeležencev likovne šole Puhart v preteklem letu. Je šopek stoterih cvetov človeške ustvarjalnosti, ki brsti v vsakem človeku, v ateljeju pod vodstvom strokovnega mentorja pa se razpre z močjo, ki jo porajajo motivacija, znanje in skupinski elan. Tokratna razstava je izbor zahtevnejših del v različnih likovnih tehnikah, od študijske risbe do platen in grafičnih odtisov iz produkcije odraslih in mlajših udeležencev šole.

V ateljeju Puhart sicer ustvarjajo vse generacije ljubiteljev likovne kreacije, vse od 5. leta naprej. Že vse od začetka, od ustanovitve šole leta 2006, jih vodi akademski slikar Zmago Puhar, ki se je vzporedno z lastnim likovnim ustvarjanjem že takoj po diplomi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani zapisal tudi pedagoškemu delu. Tečajnike v posameznih skupinah povede skozi osnovne zakonitosti, ki veljajo v svetu likovnosti, seveda pa jim, glede na njihovo starost in predhodno znanje, predstavi tudi različne likovne tehnike. Motive tečajniki največkrat izbirajo sami, saj spodbuja individualno ustvarjalnost, pravi Zmago Puhar.

Ob otvoritvi v čarobnem stolpu bodo predstavili razstavljavce in ob ogledu del poklepetali o mislih enega največjih kiparjev v človeški zgodovini, Avgusta Rodina:

Umetnost je kontemplacija, je užitek duha, ki prodira v naravo in tam odkriva navdih, ki jo prešinja. Je radost uma, ki vidi jasno v vesoljstvo in ga poustvarja v luči svoje zavesti. Umetnost je najbolj vzvišeno poslanstvo človeka, napor misli, ko skuša razumeti svet in ga razložiti…. Krepite v sebi smisel za globino. Človeški duh se težko navadi na tako gledanje; jasno si predstavlja površino, a le z muko plastičnost oblik. Vendar je prav to vaša naloga. Moč umetnika je v pojmovanju globine. Bodite globoko, divje resnicoljubni. Ne obotavljajte se izraziti, kar čutite, tudi kadar ste zaradi tega v nasprotju z ustaljenimi nazori. Najvažnejše je, da čutite, da ljubite, da upate, da drhtite, da živite. Strastno ljubite svoje poslanstvo, saj ni lepšega.

Avtor fotografije: Pavel Rakovec

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila