Barbara Jurkovšek
četrtek, 1. 10. 2020
- sobota, 31. 10. 2020
Galerija Mahlerca
UMETNIŠKA POSTAVITEV / INSTALACIJA v okviru 9. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj
Galerija Mahlerca, Layerjeva hiša
1. 10 – 31. 10. 2020
Umetniška postavitev »Reciklirana ljubezen« (»Recycled Love«) je potovanje skozi domišljijsko pokrajino ljubezni, ki odpira vprašanja o tem kaj ljubezen v današnjem svetu sploh je. Gre za spajanje in preplet starih in novih elementov, ki spominjajo na čas, ko je plastični kič ljudem še lahko pričaral vizijo težko dosegljivega sveta premožnih. Po drugi strani predstavlja vegansko taksidermijo (Vegan taxidermy), ki v osnovi zavrača lov kot ubijanje za trofeje, ob upoštevanju različnosti in spoštovanju vseh živih bitij.
»V postavitvi upoštevam načela reciklaže (predelave), ki neposredno nasprotujejo potrošništvu, hiperprodukciji ter onesnaževanju materialnega in duhovnega sveta. Z vnašanjem že rabljenih elementov, namenjenih širokim ljudskim množicam, postavljam tisto, kar je na videz manjvredno pod vprašaj in skušam zabrisati meje med visoko in nizko umetnostjo. Sodobni človek v svoji superiorni vlogi marsikdaj presega meje dostojnega in dovoljenega in s tem ogroža tako sebe kot druge biološke vrste. Sporočilo razstave: Nobeno bitje ni bilo ranjeno za izvedbo te umetniške instalacije.«
- Barbara Jurkovšek, avtorica razstave
BARBARA JURKOVŠEK
Barbara Jurkovšek (Ljubljana, 1981) je leta 2006 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani iz slikarstva in likovne teorije pri prof. Metki Krašovec in prof. dr. Jožefu Muhoviču. Kasneje se je izpopolnjevala na Accademia di Belle Arti di Lecce v Italiji. Leta 2009 je na ljubljanski Likovni akademiji magistrirala iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec. Od leta 2009 je samozaposlena v kulturi. Za njo je 45 samostojnih in več kot 135 skupinskih razstav in projektov v Sloveniji in tujini.
Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, kaligrafije in znanstvene ilustracije. V svojem delu se ukvarja z raziskovanjem meja med umetnostjo, znanostjo in kičem. Navdih za svoja dela pogosto črpa iz zoologije, botanike, paleontologije in evolucije sodobnega človeka.
Organizator razstave: Likovno društvo Kranj s partnerji

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila