RITUAL: IZ GLASINE _ plesno-zvočna predstava

sreda, 23. 03. 2022
| 20:00
Stolp Škrlovec
Vokalno-gibalna predstava
Četrtek, 17. 3., ob 20h odpade // nadomestni termin: sreda, 23. 3., ob 20h
Stolp Škrlovec
Vstopnina: 10 €. Vstopnice so na voljo na olaii.com, na bencinskih servisih OMV, v trafikah 3DVA in Kavarni Layer. >> Povezava do vstopnic <<
P O M E M B N O
Zaradi bolezni dogodek prestavljamo na sredo, 23. 3., ob 20h. Vse že kupljene vstopnice veljajo za nov datum. Prosimo vas za razumevanje in se veselimo snidenja!
Globoko v drobovju, znotraj vsake ženske, biva divja ženska, opremljena z brezčasno vednostjo, instinkti in intuicijo. Ko je življenje v zastoju ali prežeto z dolgočasjem, je čas, da se oglasi in te povabi, da se vrneš k njej / k sebi. Pot domov, k svoji divji naravi, vodi skozi najtemnejše kotičke kraljestva duha, ki je nujna za soočenje s svojim največjim strahom – z lastno močjo. Ponovna obuditev moči in združitev z globoko intuitivno in instinktivno divjo naravo pa ne pomeni razpuščanja, spreminjanja iz črnega v belo, neobvladanega ali norega delovanja, temveč pomeni, da se ženska dvigne nazaj na površje z bogato integriteto.
Tri »glasnice« omogočajo plesalki v podobi notranje ženske, da opravi / zaključi cikel, po katerem je enaka, ampak nikoli več ista kot pred tem. Energije telesnosti tako prehajajo preko številnih glasin zunanjega sveta, ki nagovarja notranji glas posameznice, da se (vz)postavi po svoje in za sebe. V tej čutnosti in integriteti smo nema priča rituala tudi – gledalci. Popotovanje Nje se začne in konča natanko pri Njej, ki je hkrati seštevek in produkt – vseh Nas.
Ritual: iz glasine je tretja avtorska vokalno-gibalna predstava plesalke Neže Pele in po uspešni izvedbi v Kamniku prihaja tudi v Kranj.
Vabljene_i!
______________________
Koncept: Neža Pele
Ples: Anamaria Bagarić
Vokal: Ajda Špacapan, Tanita Rose, Neža Pele
Dramaturško svetovanje: Andreja Kopač
Grafično oblikovanje in fotografija: Eva Kaštrun
Produkcija: Neža Pele
Koprodukcija: KUD Oksimoron
Neža Pele je leta 2014 zaključila dodiplomski študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 2019 pa je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani – smer sodobni ples in koreografija. Njena avtorska dela - Laliá (2019), Inner Voice (2020), Ritual: Iz glasine (2021), povezuje raziskovanje vokalno-gibalnega izraza. Kot plesalka/performerka je sodelovala v plesnih in gledaliških predstavah Rosane Hribar (Razgaljeno), Jane Menger (Merilci bremen, Turandot) Roka Vevarja (Merilci bremen), Matjaža Zupančiča (Za narodov blagor), Tine Habun (Koliko časa traja trenutek?), Vie negative (Physis), bila pa je tudi del igralske zasedbe filma Prekletstvo Valburge (2019) režiserja Tomaža Gorkiča. Kot plesalka/vokalistka je sodelovala z glasbenikoma Gašperjem Selkom in Jeleno Soro. Umetniško je dejavna na lokalnem nivoju v Kamniku, med drugim je bila članica kabarejske skupine Katzen Kabaret (2017-2019), od leta 2013 pa poučuje v plesnem klubu Šinšin.
Ajda Špacapan na področju plesa in uprizoritvenih umetnosti deluje in ustvarja že več kot 15 let. Poleg giba in plesa se je izobraževala in ustvarjala na področju fizičnega in uličnega gledališča. Sodelovala in uprizarjala je pri raznolikih projektih in predstavah, npr. Katzen Kabaret (MC Kotlovnica), sodobna predstava Koliko časa traja trenutek (PK Šinšin), ulična ognjaža Pilenai (Priden Možic), predstava Čudovita Goga (KUD Transformator), zvočno-gibalni predstavi Lalia in Inner Voice (KUD Oksimoron) ter v avtorski predstavi Lucifer (KUD Oksimoron). Diplomantka psihosocialne pomoči sodeluje tudi s Plesnim klubom Šinšin, kjer predaja svoje znanje, o gibu, telesu in povezanosti le – teh z duševnostjo, na najstarejše in najmlajše generacije.
Tanita Rose je preformerka in samostojna ustvarjalka, ki je poleg ustvarjanja lastnih del (kratki film Vožnja, plesna predstava Generacije), sodelovala pri raznolikih projektih kot igralka, vokalistka ali plesalka (Katzen Kabaret, Laliá, Notranji glas/Inner Voice, muzikal Vesna, muzikal Alpska saga, Orfej v peklu - SNG Opera in balet Ljubljana, televizijske nadaljevanke, kratki filmi, …). Leta 2020 je skupaj z Nežo Pele in Ajdo Špacapan oblikovala skupnost Volkulje, ki je posvečena osebni rasti ter umetniškemu izrazu preko glasu in giba. Kot aktualna članica KUD Oksimoron redno sodeluje tudi pri pripravi kulturnih projektov in nastopov.
Anamaria Bagarić je plesalka, ki poleg rednega sodelovanja s skupino Fourklor, deluje pri raznolikih plesnih in performativnih projektih (Čarobna piščal - Opera in balet Ljubljana, Kvantni čolnar - JSKD NM, Krst pri Savici - Uršula Teržan). Sodelovala je tudi pri mednarodnih projektih, kot plesalka v predstavi Projekt 51 je gostovala na Royal Academy of Dramatic Arts v Londonu, pred tem pa kot redna članica ansamba National Theatre Company v operni hisi v Kairu. Deluje tudi kot pedagoginja na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet in je uciteljica joge. Trenutno pod mentorstvom Tanje Zgonc ustvarja magistrsko delo na AGRFT. Pri predstavi Ritual: Iz glasine sodeluje kot plesalka in soustvarjalka giba.
______________________
Dogodek bomo izvedli po priporočilih in omejitvah za izvajanje kulturnih dogodkov in prireditev, aktualnih 17. marca.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila