Doroteja Dolinšek
sobota, 8. 02. 2020
- četrtek, 12. 03. 2020
Galerija Stolpa Škrlovec

Doroteja Dolinšek: S soncem sinhrono [Prva faza] / Sun Synchronous [Phase One]

Galerija Stolpa Škrlovec

8. 2. – 5. 3. 2020 (podaljšano do 12. marca)

Odprtje: sobota, 8. februar ob 10h

Pri Centru odličnosti vesolje, znanosti in tehnologije, Vesolje - SI so v sodelovanju s kanadskim Space Flight Laboratoryjem (SFL) in inštitutom za vesoljske študije Univerze v Torontu, razvili mikrosatelit za opazovanje Zemlje in video dokumentacijo v visoki ločljivosti, NEMO HD. 26. marca 2020 se bo ta iz Francoske Gvajane dvignil na s soncem sinhrono orbito, s čimer ima potencial postati prvo slovensko tehnološko telo v vesolju. Avtorica projekta, Doroteja Dolinšek to prepoznava kot pomemben dogodek v že zajetnem nizu slovenskih tehnoloških in umetniških vsebin v vesoljskem kontekstu. Leta 2017 je s centrom Vesolje – SI vzpostavila sodelovanje, ki se manifestira skozi dvofazni umetniški projekt.

Prva faza temelji na tehničnih načrtih 3D modela Nema HD, ki jih je avtorica iz tehnološkega jezika prevajala v vizualni abstraktni jezik, kar je rezultiralo v produkcijo slik, kinetičnih objektov in kolažev. Poleg mikrosateliteve notranje geometrije in funkcije, se je v omenjenih kolažih ukvarjala predvsem s tehnološko skrivnostjo, ki jo vsebujejo načrti. Avtorica je poleg teh raziskovala tudi sinhronost dveh različnih praks z istim skupnim imenovalcem in vpliv dogodkov, povezanih s tehnološkim telesom na razvoj umetniških del ter časovni okvir, ki ga tehnološko telo začrtuje. Na razstavi so tako na ogled dela, ki so nastajala vse od leta 2017 pa do danes, vendar Prva faza s tem še ni zaključena. Med umetniškim in tehnološkim projektom, za katera avtorica pravi, da sta si sinhrona, saj sta istočasno obravnavana z dveh različnih smeri, se pojavi časovna vzporednica. Mikrosatelit je še vedno v fazi pred izstrelitvijo in tako je tudi Prva faza še v razvoju, dokler NEMO HD ne zapusti Zemljine težnosti. Uspešnost izstrelitve nato nareka začetek Druge faze. Tomaž Rodič, direktor centra Vesolje – SI, je o sodelovanju zapisal takole: »Sočasni razvoj tehnološkega in umetniškega projekta širi polje (za)znanj in pogledov na ustvarjalne dosežke. To okrepi razvojne priložnosti na obeh poljih in mnogokrat odpira nove znanstvene izzive. Rezultati umetniškega projekta so mi kot vodji tehnološkega projekta odprli poglede na satelit NEMO-HD, ki jih sicer ne bi imel.«

Doroteja Dolinšek je vizualna umetnica najmlajše generacije. Rojena leta 1994 v Kranju, je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, nadaljevala študij na akademiji v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia), kjer je leta 2019 diplomirala iz slikarstva pri profesorju Gianluigiju Belluciju. Predstavljala se je na skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, trenutno pa živi in ustvarja med Benetkami in Tupaličami.

Produkcija: Doroteja Dolinšek

Koprodukcija: Center odličnosti vesolje, znanost in tehnologije, Vesolje - SI, ScenArt, Zavod Carnica

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila