Tania Mendillo
nedelja, 15. 02. 2015

Otvoritev: ponedeljek, 15. december, ob 19h
Razstava bo na ogled od 15. februarja

O RAZSTAVI TANIE MENDILLO Skoraj jaz - V procesu - Eclosion

Fotografinja Tania Mendillo nadaljuje osebno izpovedni cikel ženskih akt fotografij v treh delih z naslovom "Skoraj jaz - V procesu- Eclosion«.

Skoraj jaz je prvi del cikla in na fotografijah, ki so nastale je osrednja tema ženska, njena lepota, čutnost, ranljivost in po drugi strani skrivnostna moč. Avtorica portretiranke razkriva, jih predstavlja v obliki akta oz. polakta, nikoli pa ne oskruni njihovega dostojanstva, temveč razkritja uporabi za osvetlitev ženske svojstvenosti, enkratnosti, njenih najbolj intimnih čarov in lepote njenega telesa. In vendar telo nikoli ni povsem razgaljeno.

 

V procesu nas avtorica intimno nagovarjajo s prvinskostjo ženske in njeno psiho. Nadaljuje raziskovanje in fotografsko beleženje ženske ranljivosti in divje prvinskosti; izkušnje bolečine, strahu in kaotičnosti sproščajo pravo ustvarjalno erupcijo, skratka kaos … Vizualni nagovor se prepleta z besedami, s posebnim in na nek način ključnim delom, v katerem avtorica izrazi svoje misli ali pa vanj vključi »prisvojena« besedila. Kompozicije so namreč sestavljene tako, da vsebujejo poseben pasus s tekstovnim delom in praznim prostorom. Ta je namenjen gledalčevi akciji in interakciji, skratka zapisu njegovih miselnih impresij in predstavlja nadaljevanje intimne pripovedi ženskih akt fotografij.

Eclosion nas popelje v svet preobrazbe …, razkriva podobo ženske, ki se iz bube prelevi v metulja.

Skoraj jaz – V procesu – Eclosion in vsi obrazi fotografinje Tanie Mendillo presenečajo z izpovedno intimo. Tania Mendillo je ena redkih aktivnih slovenskih fotografinj, ki ustvarja ženske akte. Na fotografijah Tanie Mendillo boste lahko prepoznali, ali pa tudi ne, Mojco Funkl, Ivo Krajnc, Vesno Pernarčič, Darjo Reichman, Nano Milčinski, Editto Zelolepo in Sašo Pavlin Stosic, ter avtorico samo.

»Tania išče za svoje modele zrele in samozavestne ženske, ki so bolj po meri Helmuta Newtona kot Davida Hamiltona, in jih s svojimi deli pretvarja v zasanjane, romantične, poetične nimfe«.

Rajko Bizjak

»Fotografije Tanie Mendillo so izrazno močne, emocionalno bogate, poleg črno-belih fotografij, ki so običajno v ospredju pa tokrat vključuje tudi barvne. V njih so barvni akcenti skrbno izbrani in predstavljajo substitut življenja samega, žensko pa odkrivajo na asociativen, metaforičen, predvsem pa simbolen način. Najnovejša dela Tanie Mendillo prestopajo meje likovnega in segajo na druga kreativna področja, zaposlujejo pa tudi gledalca samega.«

Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka

Pred in za objektivov – Tania Mendillo

Tania Mendillo s svojimi fotografijami prodira v zavest gledalca z močjo in strastjo motivov. Za njo je več uspešnih samostojnih fotografskih razstav, s katerimi se je potrdila na slovenskem fotografskem prizorišču. Njene fotografske zgodbe so polne dramatične estetike, zapeljive napetosti in poželjivega hrepenenja. Kot ustvarjalko jo zanima veliko reči, saj se kot kreativni človek težko omejuje le na eno področje, zato se vedno znova rada povezuje z drugimi ustvarjalci.

Rojena je leta 1970 v Kranju. Po končani gimnaziji se je za nekaj let preselila na Dunaj, od tam pa v New York. Svoja znanja je oblikovala in nadgrajevala v galerijah umetnosti, fotografskih ateljejih ter glasbenih in modnih produkcijskih hišah. Kot samostojna ustvarjalka in asistentka je sodelovala z različnimi umetniki. Izrazit občutek za lepoto in estetiko jo je popeljal v svet mode, v katerem se je uveljavila kot vizažistka in stilistka, kasneje pa tudi kot modna fotografinja.

Po desetih letih potovanja po ustvarjalnih poteh, ki so jo z Dunaja vodile v New York in od tam po celi Evropi, se je leta 2000 po vrnitvi v domovino postopoma začela posvečati fotografiji. Vesela je, ker ima privilegij, da si zgodbe in podobe, ki jih ujame v objektiv, lahko oblikuje sama, kar ji nudi neodvisnost in možnost celostnega pristopa k posameznemu projektu; od oblikovanja začetne ideje do njegove končne podobe.

Dosedanje razstave fotografinje Tanie Mendillo:

  • 2010 Festival Ljubljana, Ljubljanski grad : “Samosvoja ali samo samosvoja “
  • 2011 Grad Sevnica: ” Samosvoja ali samo samosvoja”
  • 2012 Prešernovo gledališče Kranj: ” Odkrito sramežljivo”
  • 2013 Prešernovo gledališče Kranj: ” Družinski album “
  • 2013 MGL – Mestno Gledališče Ljubljansko, Ljubljana ” Skoraj jaz”
  • 2013 Prešernovo gledališče Kranj: ” Skoraj jaz”
  • 2014 Galerija MIK Ljubljana : Skoraj jaz » V procesu«2014 Prešernovo gledališče Kranj : Selfexperiment – Portraits by Tania Mendillo

www.tania-mendillo.com

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila