Sladke koreninice: Zvočno-taktilni potenciali keramike

nedelja, 14. 04. 2019
| 15:00
| 19:00
Layerjeva hiša

Sladke koreninice: Zvočno-taktilni potenciali keramike

Delavnice z glino v sklopu Festivala Kroginkrog

Layerjeva hiša
Sobota, 13. april, od 10h-14h
Nedelja, 14. april, od 15h-19h

Delavnice z glino v sklopu Festivala Kroginkrog

Layerjeva hiša
Sobota, 13. april, od 10h-14h
Nedelja, 14. april, od 15h-19h

◯◯

Poudarek delavnice v sklopu Festivala keramike Kroginkrog bo na raziskovanju zvočno taktilnih potencialov keramike. Značilnosti keramike obsegajo širok zaznavni spekter, ki je odvisen od fizikalnega stanja materiala. Sveža, surova glina je na otip hladna, mehka, elastična in mazljiva. Ko se posuši, postane suha in krhka. Zvok surove gline je top, medtem ko je za žgano keramiko značilen zven. Na delavnici bomo izdelovali taktilne inštrumente.

V prvem delu bodo udeleženci iz gline oblikovali poljubno formo, pri čemer bomo osredotočeni na čutne potenciale oblike in teksture. Objekta ne bomo obravnavali zgolj površinsko in vizualno, temveč notranje, taktilno in zvočno. V drugem delu se bomo ukvarjali s čutnostjo in potenciali notranjosti forme. Vsak bo glede na zunanjost pripravil očem skrito vsebino (drobce, oblike…), ki bodo vir zvoka in dodanih taktilnih specifik objektov. Na drugi dan delavnice bomo formo izdolbli, v njo vstavili vsebino/suhe delce, jo zlepili, sestavili in dodelali. Ko bo glina žgana, bodo nastali unikatni taktilni instrumenti.
Delavnici potekata pod mentorstvom interdisciplinarne umetnice Nike Erjavec.

Interdisciplinarna umetnica Nika Erjavec, rojena 1994 v Ljubljani, deluje na področju kiparstva, oblikovanja, fotografije in gledališča. Leta 2017 je zaključila študiji Unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer nadaljuje z magistrskim študijem kiparstva. Raziskuje možnosti izraza v različnih materialih in išče inovativne rešitve v povezovanju raznolikih kreativnih področji. Junija 2017 je na 15. Mednarodnem trienalu “Theatre in the Photographic Art”, prejela bronasto medaljo fotografske zveze Srbija za delo Metamorphosis. Sodelovala je na več skupinskih razstavah, kot na primer; Community kit v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (2017), Manifestacije v Mestni hiši v Ljubljani (2017), ZGODBE v galeriji Medianox v Mariboru (2017), ODZIVI v galeriji Kult 3000 v Ljubljani (2017), ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost v Galeriji Jakopič v Ljubljani (2016), Vabljeni mladi v galeriji DLUM v Mariboru (2016), Unicum/mednarodni trienale sodobne keramike v Narodnem muzeju v Ljubljani (2015). Kot scenografinja in oblikovalka rekvizitov je sodelovala pri predstavah Kralj Ojdipus (AGRFT 2015/2016), Utopia / Arheologija raja ( SNG DRAMA, MG Ptuj 2016/2017) in Hamlet (SNG Maribor 2017). Deluje v kolektivu Divina Mimesis, s katerim so izvedli prostorsko intervencijo in performans Symptoma v Narodni galeriji in Autobiographical animal v Cirkulaciji2.

Udeležba na delavnici je brezplačna.

Prijavo pošljite na rezervacije@layer.si.

Maksimalno število udeležencev na delavnici je 7.

◯◯

Delavnice z glino v sklopu Festivala keramike Kroginkrog so namenjene vsem, ki si želijo ustvarjalnega stika z naravo in poudarjajo občutljivost posameznih čutov in krepijo zavedanje o dotiku, vidu in sluhu. Gozdna Galerija Brat Škrat z mentorico magistro slikarstva Anna Rosa Tomšič Jacobs vabi na izdelovanje kipov iz naravnih materialov kanjona Kokre in travnikov ob Bobovških jezerih. Nina Koželj, vizualna umetnica, ki deluje primarno na področju kiparstva in grafike bo mentorica delavnic avtoportreta iz gline za slepe in slabovidne ter kiparjenja z glino v temi za vse brez motenj vida. Na dvodnevni delavnici bodo pod mentorstvom interdisciplinarne umetnice Nike Erjavec udeleženci izdelovali taktilne inštrumente.

Del delavnic je namenjen odraslim posameznikom z motnjami vida, motnjami v duševnem razvoju in gibalno oviranim. Program ustvarjalnih delavnic za nevidne skupine poteka v sklopu projekta Mutunk – “Moja ustvarjalnost, tvoja ustvarjalnost, naša kultura”, ki ga sofinancirata EU iz ESS in Republika Slovenija, glavni partner pri projektu je Zavod O.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila