Iztok Bobić

Sledi

petek, 8. 04. 2022
Galerija Stolpa Škrlovec
Galerija Stolpa Škrlovec
8. 4.—26. 4.
Odprtje razstave: petek, 8. 4. ob 19h
Slike pred nami so "personificiran čas", so upodobljena klepsidra, katere pesek ne teče, ne pada pod vplivom težnosti, ampak se vrtinči in razpršeno omogoča drugačno videnje, se izogiba premočrtnosti, ustvarja fiktivno… Bobićeve podobe so lirični spev, ki gledalcu odpirajo pogled v lepoto intimne čutnosti rahlega dotika. 
Dejan Mehmedovič  
Umetnik Iztok Bobić se v Galeriji Stolpa Škrlovec predstavlja s serijo del z naslovom Sledi. Avtor navdih za ustvarjanje črpa predvsem iz narave, v svojih delih pa raziskuje gibanje, prostor, mikrostrukturo in svetlobo. S preučevanjem naravnih oblik išče oblikovne in ritmične principe, ki mu omogočajo globlji vpogled v likovno delo. V živem svetu rastline zavzemajo prav posebno mesto in kljub temu da so za površnega opazovalca lahko statične oziroma skoraj nespremenljive, bo pozorno oko kmalu spoznalo, da je njihova rast pogojena spiralnemu vzpenjanju ne glede na velikost. Iztok Bobić v svojih slikah skuša slediti vegetaciji narave in njeni energiji, v delih se zrcali neizčrpna lepota, moč in mogočnost narave, kot da bi v njih želel dobesedno ujeti moč in izvir življenja. Na slikah pa tudi v vsaki potezi, barvi, obliki in celotni formi, je prisotno nenehno gibanje in vrtinčenje, s katerim avtor poskuša usmerjati dogajanje na sliki in ohranjati dinamiko kompozicije. Gibanje, osnovno lastnost življenja, Bobić dosega s spiralnim vrtinčenjem poteze, ki ustvarja različne napetosti med obliko in prostorom, forma pa je dosežena enopotezno. Barve izbira neposredno, v toplo - hladnem odnosu, da bi z njimi dosegel čim več žarčenja, moči in energije.
Za opredelitev naravno lepega se zdi najboljša razlaga nemškega filozofa N. Hartmana, ki pravi, da "… v določenih mejah vsaka rastlina v svoji razviti obliki deluje kot umetniško delo".
Če si s kančkom domišljije in vsrkajočim umom ogledamo list na drevesu, njegovo oblikovno popolnost in dognanost, ali pa travno bilko in njeno zagonetno členovitost, ali mah, ki spominja na miniturno podobo gozda, se zlahka zavemo vseh lepot vesoljnega rastlinstva in življenja nasploh.
Iztok Bobić (1975, Šempeter pri Novi Gorici) je po končani srednji šoli v Novi Gorici nadaljeval študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomiral pri prof. Darku Slavcu. Svoja dela je razstavljal na številnih samostojnih ter skupinskih razstavah: Galerija Frnaža, Nova Gorica, 2004; Galerija Duka, Piran, 2005, Vodnikova domačija, Ljubljana, 2007; Galerija DLUL, Ljubljana, 2020; Ex-tempore, Ptuj, 2021; Majski salon, Koper, 2021; Likovni kritiki izbirajo - Cankarjev dom, Ljubljana, 2021;...Je prejemnik številnih nagrad, med drugim Velike odkupne nagrade na Ex-temporu v Piranu (2021) in Posebnega priznanja strokovne žirije na Ex-temporu na Ptuju (2012). Ukvarja se s slikarstvom, lutkarstvom, scensko poslikavo in scenografijo. Zaposlen je v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot oblikovalec lutk - tehnolog. Je član Društva likovnih umetnikov ljubljana. Živi in ustvarja v Ljubljani.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila