Marko Drpić
torek, 2. 02. 2016
- sobota, 5. 03. 2016
Galerija Layerjeve hiše

Razstava grafične serije
2. 2. - 23. 2. 2016

Podaljšano do 5. marca!

Odprtje: torek, 2. februar, ob 19h

Layerjeva hiša v galeriji Layerjeve hiše gosti razstavo Marka Drpića, tiskarja, kaligrafa, klesalca, oblikovalca ter zaljubljenca v črke in stare tiskarske tehnike (na ogled v njegovem studiu TipoRenesansa). V Kranju se predstavlja z razstavo Slepi material. Gre za dela, ki jih je ustvaril na svojih starih tiskarskih mašinah, ki so kos najbolj zahtevnim odtisom. Slepi material so prostori med črkami, detajli med vsebino, pravzaprava vsa belina na potiskani strani, na katero pa smo redko pozorni. A prostori med črkami živijo svoje življenje, ki čaka, da ga spoznate!

Izhodišče za grafično serijo "Slepi material" so različni kovinski koščki, ki so pri tisku s premičnimi črkami stavcem služili za določanje razmikov med črkami, besedami ali vrsticami. Ta material je ključen za določanje kompozicije, a se nikoli ne odtisne. Popolnoma drugačen pomen pa dobi, če to gradivo likovnik uporabi kot likovno formo. Naenkrat vstopi v svet razrahljane modularnosti, včasih na mrežo vezane kompozicije, a pogosto tudi neurejenosti, kar je popoln kontrast svetu, v katerem so ti koščki podrejeni funkcionalnosti. Z zgolj tremi dimezijami teh pravokotnikov in z različnimi napakami na njihovi površini, ki so nastale pri njihovi izdelavi ali s prekomerno uporabo, avtor ustvarja teksture, ritme in sekvence, ki so blizu svetu tipografije.

 

Marko Drpić:
Študiral kaligrafijo ter oblikovanje in klesanje črk pri mojstru Kristofflu Boudensu, Antwerpen, se nato mojstril pri kamnoseku Borisu Udovču. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz umetnostne zgodovine in bibliotekarstva. Vodil knjižnico Slovenskega etnografskega muzeja. V letih 2006-10 oblikovalec v studiu za grafično oblikovanje Zadruga, leta 2010 je ustanovil studio za visoki tisk tipoRenesansa. S ponovno obujenimi tiskarskimi stroji in tonami črk sedaj brez slabe vesti krši skoraj vsa tiskarska pravila, z avtorskim in pedagoškim delom pa najdenim papirjem opuščenih tiskarn daje novo življenje.

Marko Drpić bo vodil tudi delavnico premičnih črk na Prešernov dan!

Več informacij

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila