Špela Kryžanowski
torek, 13. 12. 2016
- četrtek, 22. 12. 2016
Stolp Škrlovec

Špela Kryžanowski: Spirit & Space

Duhovne dimenzije prostora

Galerija Stolpa Škrlovec

6. 12. - 22. 12. 2016

Odprtje: torek, 6. december, ob 19. uri
Voden ogled: torek, 13. december, ob 17. uri

Razstava SPIRIT & SPACE je zasnovana kot pregledna dvojezična razstava, ki prikazuje različne duhovne poglede na prostor in svoj navdih išče tako v zgodovini kot sodobnosti. Sestavlja jo šest tem, šest različnih izhodišč premisleka o duhovnih dimenzijah prostora.

Predstavljena je sveta geometrija, ki uporablja števila, oblike in razmerja, da bi razumela znanstvene in mistične zakone, ki vladajo vesolju. Radiestezija je predstavljena kot parapsihološka metoda za zaznavanje specifičnih sevanj, ki izhajajo iz zemlje, živih bitij in predmetov. Sodobna geomantija Pogačnika obravnava Zemljo kot živo bitje, z lastnim energijskih sistemom, elementarno zavestjo in duhovnimi dimenzijami. Feng shui je tradicionalna kitajska umetnost oblikovanja okolja, ki je utemeljena na duhovnih konceptih in pozornemu opazovanju sveta. Narava reda je znanstveni in oblikovalski koncept arhitekta Alexandra, s pomočjo katerega naj bi lahko oblikovali forme in prostore, ki imajo ojačan potencial živosti. Vitalna hiša je oblikovalski koncept avtoričinega studia Arhitelje arhitekti in predstavlja primer projektantske prakse, ki združuje sodobno projektiranje in duhovne pristope.

 

Vsem šestim konceptom je skupno, da se ukvarjajo s skritimi dimenzijami prostora, ki jih z običajnim znanstvenim aparatom težko kritično vrednotimo. Avtorica predstavlja holistični pogled na prostor, ki presega klasični 3D kartezijanski prostor z dodano dimenzijo časa. Osredotoča se na vitalno – energetske in duhovne plasti prostora, do katerih je mogoče dostopati z nadčutnim zaznavanjem ali osredotočeno imaginacijo. Dimenzije prostora torej, ki v običajni projektantski praksi ostajajo na obrobju, v sivem pasu spregledanih, marginalnih ali tabuiziranih tem. V tem smislu je razstava dobrodošla osvežitev konceptualnega razmišljanja o prostoru, ki odpira novo raziskovalno polje tako za arhitekte kot oblikovalce. Razumemo jo lahko kot začetek širšega in kompleksnejšega pregleda, ki bi poglobljeno raziskoval različne tradicionalne in sodobne načine vključevanja koncepta duha v oblikovanje prostor.

Če duh po Aleksandru napolnjuje praznino vsakega atoma, vsake opeke, vsakega kosa lesa, in betona postane izziv kako ta potencial živosti prostora s primernim oblikovanjem maksimalno izkoristiti. In ravno preizpraševanje o vitalnih dimenzijah prostora je glavna vrednota in presežek razstave SPIRIT & SPACE.

Špela Kryžanowski je arhitektka, ki se z raziskovanjem duhovnih ravni prostora in bitja ukvarja zadnji dve desetletji. Je magistrica znanosti s področja arhitekture in avtorica strokovne monografije Feng shui – arhitektura prostora in filozofija bivanja (Mladinska knjiga, 2012). Je predavateljica za predmet Feng shui na Fakulteti za dizajn, pridruženi članice Univerze na Primorskem in najbolj izpostavljena slovenska feng shuijska strokovnjakinja, ki svoje polje raziskovanja širi tudi na druga sorodna področja.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila