Mirjam Čančer

Svetlomi

torek, 5. 09. 2017
- nedelja, 24. 09. 2017
Galerija Mahlerca

»Svetlomi« je serija polaroidnih fotografij v katerih avtorica raziskuje meje medija in znotraj vsake fotografije prevprašuje vidno realnost, ki se na njej reprezentira. Vsaka fotografija v seriji je laž, ki gledalcu ne razkrije prave narave tega, kar prikazuje. Vsak gledalec s pomočjo asociacij sam konstruira podobo, ki jo vidi pred seboj. Tisto, kar v resnici gleda, so nerazpoznavne kompozicije ogledal, ki ne odsevajo ničesar, razen drugo drugega. Vse fotografije so zgrajene iz istega materiala, a kljub temu vsaka od njih prikazuje drugačen svet prostora in globine tam, kjer ju v resnici ni. Fotografije gledalca pretentajo (kot se danes pogosto zgodi), on pa laž z veseljem sprejme, saj nima razloga, da ji ne bi verjel. Podobe manipulirajo z gledalcem in tudi same izgledajo manipulirane – v resnici pa je manipulirana realnost, ki jo je avtorica na njih zapisala.

Mirjam Čančer, rojena v Ljubljani leta 1990, je vizualna umetnica / fotografinja, ki skozi svoja dela raziskuje krhke odnose med seboj in svojo okolico. V svojih delih pogosto uporablja ogledala in druge odsevne površine s katerimi ustvarja kompleksne serije odsevov. Le-te postavlja na izpraznjeno mesto objektov in s tem fizično neobstoječe svetove prisili v to, da postanejo edina vidna realnost. Leta 2016 je končala podiplomski študij oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Od leta 2014 naprej svoja dela razstavlja na kuriranih skupinskih razstavah doma in v tujini, pričujoča razstava pa je njena prva samostojna.

www.mirjamcancer.si

Izbrane razstave:

2017 Primavera, Galerija DLUM, Maribor
2017 Space Lettuce, DE LICEIRAS 18, Porto, Portugalska
2016 (Ne)znano / (Un)known, Festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2016, Atelje galerija Mikado, Ljubljana, Slovenija.
2016 AFTER ALL, Cellar Gallery, Kraków, Poljska.
2016 ALUO LXX: Preteklost, sedanjost, prihodnost, Galerija Jakopič, Ljubljana, Slovenija.
2015 Appropriation of the moment, DIG gallery, Košice, Slovaška.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila