Mia Paller

SVETLOPISANI DNEVI | Fotomotnje

torek, 5. 11. 2019
| 20:00
Galerija Mahlerca

Razstava Fotomotnje predstavlja raziskovanje meje med fotografijo in risbo. Izhajajoč iz izrazito slikarsko-risarske prakse je Mia Paller k fotografiji pristopila z vprašanjem, na kakšen način se lahko medija srečata oziroma kaj je njun skupni imenovalec. Z lastnoročno narejenim fotoaparatom (poimenovanim Risbaparat) torej raziskuje razmerje fotografija – risba in navidezno objektivnost ter subjektivnost podobe. Ustvarjena dela so v resnici fotografije, spojene z risbami oziroma gestualnimi odtisi neposredno med nastajanjem negativa. Gre za kolaž, ki se zgodi že v napravi sami (in ne pozneje v temnici). Plastenje se zgodi s prozorno folijo, na katero avtorica nariše podobo, jo vstavi v aparat in posname fotografijo. Tako nastane negativ, ki združuje prizor iz okolice ter ročno risbo. Proces je prežet z naključjem, popolnoma nadzorovano prekrivanje plasti pa praktično nemogoče.

Naslov Fotomotnje označuje napake ali ovire v procesu fotografiranja, ki jih je avtorica namensko izzvala, da bi zatipala meje samega medija. Lahko bi rekli, da je z risbo zmotila svetlobo, zbrano na negativu, in tako dobila popačen posnetek, ki pa obenem razkriva, kako podoba nastaja oziroma postavlja pod vprašanje kaj fotografija sploh je in ali je v resnici bistveno drugačna od ročno, gestualno ustvarjene slike.

Mia Paller (1995, Ljubljana) je diplomantka slikarstva na ljubljanski ALUO. V letu 2015/16 je dobila priznanje za študijske dosežke. Z animacijama je sodelovala na festivalih, npr. na Animateki (2016, 2018). Razstavljala je na skupinskih razstavah v ljubljanski galeriji Equrna (2018) ter v Layerjevi hiši Kranj (2018), samostojno pa se je predstavila v Nočni izložbi Pešak (Ljubljana, 2018), v DobriVagi (Ljubljana, 2019), v Galeriji Doma na Vidmu Ilirska Bistrica (2019), v Hiši kulture v Pivki (2019) itd. Trenutno opravlja magisterij v Rotterdamu na Piet Zwart Institute. Za obdobje 2018-2020 prejema štipendijo Ministrstva za kulturo RS za magistrski študij v tujini. Ukvarja se zlasti s slikarstvom in fotografijo.

Kurator: Miha Marenčič
Produkcija: Layerjeva hiša

Več o festivalu Svetlopisani dnevi: https://layer.si/svetlopis/

Foto: Mia Paller

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila