Tanja Špenko

Tanja Špenko: Praznina – magija nezavednega

sobota, 2. 04. 2022
| 13:00
Galerija Stolpa Škrlovec
Galerija Stolpa Škrlovec
11. 3.–2. 4. 2022
Umetnica Tanja Špenko se v Galeriji Stolpa Škrlovec predstavlja s sedemnajstimi deli pokončnega formata, ki so nastala v letu 2021, v akrilni tehniki na platnu v kombinaciji s svinčnikom. Osrednja tema je Praznina, ki se navezuje na doživljanje mikro in makro kozmosa v času epidemije koronavirusa. Umetnica na ogled postavlja tudi prostorsko instalacijo iz manjših visečih polivinilov na nitkah, na katerih poteze s črno in sivo barvo predstavljajo del procesa izdelovanja in ustvarjanja slik.
Vsebina razstavljenih del se deloma veže na starodavno motiviko večne obnove, ki se neločljivo spaja s praznino in občutkom vdanosti v usodo, ki smo jo in jo še doživljamo ob epidemiji. Občutek, da nič ni vredno, še posebej, ko smo kot družba zelo utrujeni zaradi doživetih preobratov in pretresov. Ob tem praznina spreminja naš duševni mir, občutijo jo mnogi žalujoči, je del brezciljnega družbenopolitičnega zoperstavljanja in razkraja preostale drobce našega ustroja. Praznina je vse kar ostane, če ni zapisanih ali zarisanih sledi človeških osebnih energij. Te sledi Špenko v svoji razstavi obravnava kot odtise praznine, ki se kot stanja tišine in umirjenosti spogledujejo s preslikavo vesoljske obnove na čisti, torej beli površini. Naj postanejo te sledi pričevalci (ne)pozabljene realnosti, preživete preteklosti.
Umetniška dela Tanje Špenko zaznamuje sodobna abstrakcija intelektualnih prvin. Izbrana barvita gestualnost se zliva s samostojno formo kompozicij, ki nastajajo na belih likovnih površinah. Geometrijska telesa se v delih dopolnjujejo z odtenki primarnih barv, izmed katerih v ospredje večinoma stopa moč rdeče energije, medtem ko je rumena optimistično ozadje cikličnega upanja.
____
Tanja Špenko (1956, Ljubljana) je diplomirala na slikarskem oddelku ALUO v Ljubljani pri prof. Štefanu Planincu leta 1979, je članica ZDSLU, slikarka, grafičarka in likovna pedagoginja. Sodelovala je na številnih razstavah doma in v tujini in imela samostojne predstavitve v Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini in Avstriji. Njena dela so zastopana v zbirkah Moderne galerije v Ljubljani, Umetnostne galerije v Mariboru, Galerije sodobne umetnosti v Celju, Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici, Umetnostne galerije v Velenju in drugje. Je prejemnica številnih umetniških priznanj.
____
Galerija Stolpa Škrlovec je odprta:
TOR-PET 11-19
SOB 11-13

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila