Tea Kralj
torek, 8. 09. 2020
- sobota, 26. 09. 2020
Samostojna razstava
Galerija Layerjeve hiše
8. 9.-26. 9. 2020
Odprtje: torek, 8. september, ob 19h
Tea Kralj se v galeriji Layerjeve hiše predstavlja z deli, ki odpirajo haptični digitalni prostor v slikarstvu. Potenciranje barve na platnu in haptična tekstura poudarjata fizično otipljivost avtoričine konceptualizacije, luknjičasta zasnova čipke in belina platen pa vsak poskus jasnega uvida podobe iz preteklosti istočasno dekonstruirata. Na platnih Tee Kralj se prikazujejo vzorci in podobe iz spominov na otroštvo. Tako kot je luknjičast njen spomin, ima luknjičasto in izmuzljivo naravo tudi njena šablona v obliki čipke. Zaradi čipkaste forme postaja podoba z vsakim plastenjem barve bolj neberlijva.
Slikarska dela, veličastna v svoji velikosti in občutljivosti, v galeriji Layerjeve hiše delujejo kot restavrirane stene, pozabljeni občutki, iluzije preteklosti. Kar najprej zaznamo ob vstopu v prostor je vonj, v nosnice se nam zareže zaznavanje plastenja, ki ga umetnica mojstrsko niza na svoje podobe. Pojavi se želja po dotiku, občutenju tekstur, ki režejo, božajo in ustavljajo naše poglede. Prostori praznosti nam omogočijo zaznavanje skritih elementov. Detajli na platnih se ponavljajo v stilu stare babičine tkane odeje, morda zavese. Stene vzbujajo reminiscence, z občutki obarvane spomine. Umetnica v delih predstavlja svoje »madgalenice«, gledalec lahko prepozna svoje lastne. Otroški spomin na atelje, poln mavčevih odlitkov. Zidovi starih dvorcev, na katere so lastniki pozabili. Obstanki v času. Preprostost prostora, nekoč estetiziranega, danes funkcionalnega. Na stenah pa preteklost, pozabljena, znova oživljena. Lepa.
Tea Kralj (1986) je leta 2016 diplomirala pri akademskem slikarju, profesorju Žigi Karižu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Do sedaj je samostojno razstavljala v galeriji Meduza in Mali galeriji, večkrat pa je sodelovala tudi na skupinskih razstavah v Ravnikarjevi galeriji in galeriji Kresija.
Članek o razstavi: https://www.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/hapticnost-kot-razseznost-digitalnega-355751.html

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila