Ana Žunič
sreda, 7. 09. 2016
Stolp Škrlovec
Septembrske srede v Layerjevi hiši posvečamo Afriškemu kontinentu. Dotaknili se ga bomo iz različnih perspektiv in vam ponudili večere raznolikih žanrov in idej. Štirje večeri bodo tako namenjeni vsem, ki vas zanima družba in zgodovina ter spremembe, ki narekujejo ritem življenja na tej pisani celini. Obiskali nas bodo posamezniki, ki so iz vsakemu lastnih vzgibov odšli v Afriko in nam pokazali, kako jo doživljajo sami.
Ana Žunič: Temne lise afriške zgodovine
Na uvodnem večeru, v sredo, 7. septembra, ob 20. uri vas bo Ana Žunič postavila na realna tla s predavanjem Temne lise afriške zgodovine. Skozi kulturološka in zgodovinska dejstva bo predavateljica pomagala osvetliti težave, ki jih je Afriki prinesel kolonializem ter iskala vzroke, zakaj se Evropejci – zdravniki, učitelji, humanitarni delavci, misionarji – vračajo na črni kontinent. Vabljeni torej na predavanje o majhnem delčku mozaika raznolike afriške zgodovine s poudarkom na obdobju kolonializma, ki je v mnogih pogledih močno vplival na Afriko kot jo poznamo danes.
Predavanje se začne ob 20. uri v Stolpu Škrlovec in traja 45 minut.
Mateja Balanč: Otroci Madagaskarja
V sredo, 14. septembra, ob 20. uri gostimo diplomantko specialne pedagogike Matejo Balanč. Mlada profesorica specialne in rehabilitacijske pedagogike je kot študentka v okviru projekta POTA odšla na Madagaskar, kjer je preživljala čas z malgaškimi otroki, spoznavala življenje tamkajšnjih ljudi ter odkrivala izgubljene in nedotaknjene kotičke divjega in mogočnega otoka. Osvetlila bo načine, kako poteka na Madagaskarju vzgoja, kakšen je njihov vrednostni sistem ter kakšen status dobijo otroci, ki zaradi svojih fizičnih ali psihičnih težav izstopajo iz povprečja.
Predavanje s fotografijami se začne ob 20. uri v Stolpu Škrlovec in traja 60 minut.
Samo Košnik: Še 46 odtenkov Tanzanije
Sredo, 21. septembra, posvečamo Tanzaniji. Poleg Masajev in treh naravnih znamenitosti v Tanzaniji, ki jih ponuja turistična industrija, nam bo svetovni popotnik Samo Košnik na pronicljiv in inovativen način predstavil še »46 odtenkov Tanzanije«, ki jih pozna le malokdo. Samo Košnik je aktivist in svetovni popotnik, njegova potopisna predavanja slovijo po izobraževalnem in humornem pristopu.
Potopisno predavanje se začne ob 20. uri v Stolpu Škrlovec in traja 80 minut.
Dobrodelni večer: Humanitarne odprave študentov medicine 
Sreda, 28. september, ob 20. uri
Študentje Medicinske fakultete v Ljubljani so se v okviru humanitarno medicinskih odprav že več let odpravljajo v Afriko. Pred nekaj leti so obiskali Kenijo, kamor se odpravlja tudi letošnja odprava študentov. Na večeru si bomo ogledali dokumentarni film “Malavi – tam, kjer je srce doma” (režija: Matej Pal), nato pa bo sledil pogovor s člani medicinskih odprav, ki so v Afriki že bili ter tistimi, ki se tja šele odpravljajo. Večer bo namenjen tudi zbiranju sredstev za odpravo v Kenijo.
Poznate Kenijo?
Kenija je obmorska država v Vzhodni Afriki s 44 milijoni prebivalcev, ki se sporazumevajo v angleščini in swahiliju. Država velja za naravni paradiž in deželo kontrastov, prazgodovinsko zibelko človeštva in zakladnico izumirajočih živalskih vrst. Naša odprava gre v vas Majiwa, ki leži na jugozahodu Kenije in je 100 km oddaljena od večjega mesta Kisumu. Velja za dokaj razvito afriško državo, vendar pa znotraj države obstajajo velike razlike. Pod pragom revščine živi 43 % prebivalcev Kenije, predvsem v ruralnih predelih. Prebivalstvo je mlado, saj je pričakovana življenjska doba le 62 let v primerjavi s Slovenijo, kjer živimo v povprečju 78 let. Umrljivost dojenčkov je okoli 50 smrti na 1000 živorojenih, kar je približno 25-krat več kot v Sloveniji. V Keniji se še vedno spopadajo z zdravstvenimi stanji, ki jih v razvitem svetu skoraj ne srečujemo več. Pomembno težavo predstavljajo tudi nalezljive bolezni (malarija, HIV, pljučnice, driska … ), podhranjenost otrok in kronične rane.
Namen odprave deklet:
V Keniji bomo lokalnemu prebivalstvu nudile osnovno zdravstveno oskrbo in zdravstvene potrebščine ter finančno pomoč težje bolnim, ki bodo potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Izobraževale jih bomo o osnovnih higienskih ukrepih za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, ki so v revnih predelih še vedno eden izmed vodilnih vzrokov umrljivosti, in o pomenu ustrezne prehrane in pitne vode. Z delom na odpravi bomo pridobile znanje in izkušnje, ki jih bomo poskušale v čim večji meri prenesti v svoje delo v Sloveniji. Od blizu pa se bomo seznanile s specifičnim področjem tropske in potovalne medicine, ki postaja z razmahom potovanj čedalje pomembnejša veja medicine tudi pri nas.
Večer se začne ob 20. uri v Stolpu Škrlovec in traja 90 minut.
Obisk celotnega cikla sredinih večerov je brezplačen, že s prvo sredo pa bo na voljo nabirka za humanitarno odpravo v Kenijo.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila