Dorotea Dolinšek

TerraPort - Infographics [pH]

petek, 6. 05. 2022
Mergentalerjeva ulična galerija
Triptih infografik
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
6. 5.—4. 6.
Skoraj vsaka tehnologija ali storitev, razvita za radikalno okolje vesoljskega potovanja se je izkazala za mejnik tudi na našem planetu Zemlja. Avtorica Dorotea Dolinšek je projekt TerraPort zasnovala navdihnjena z najnovejšimi prizadevanji astrobiologije in scenarijev teraformiranje v vesoljski industriji, kot izjavo o paradigmi radikalne skrbi za druge, za živali, rastline, ljudi in planet kot celoto. TerraPort je poskus osvetljevanja izzivov antropocena, kjer bi škodljive človeške dejavnosti na planetu Zemlja morali zaustaviti s spremembo proizvodnega mehanizma, katerega poganja sodobni neoliberalni kapitalizem. TerraPort je hkrati pokazatelj obsega časa in sredstev, potrebnih za popravilo nečesa, kar običajno jemljemo za samoumevno.
Dorotea Dolinšek (1994, Kranj) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia). Študij nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je trenutno na drugi stopnji smeri Video in novi mediji. Predstavlja se na skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2021 sodeluje z galerijo Kapelica, istega leta pa je prejela tudi študentsko nagrado na Mednarodnem festivalu za računalniško umetnost.
Projekt TerraPort, katerega triptih infografik je predstavljen na razstavi, je nastal v produkciji Zavoda Kersnikova, s podporo Ministrstva za Kulturo RS in mestne občine Ljubljana v letu 2021.
Posebna zahvala: Barbara Sušnik
________
Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Zavoda Carnice in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2022 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, izbranih na odprtem pozivu z osrednjo temo Prihodnost hrane [pH].

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila